Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Програма єВідновлення: 714 жителів Запорізької області вже отримали компенсації на ремонт пошкодженого житла

27 червня 2024 - 17:30

Компенсацію у 48,6 млн грн на ремонт пошкодженого житла вже отримали 714 жителів Запорізької області. Вони скористалися державною допомогою за програмою єВідновлення. Загалом на сьогодні погоджено 857 заяв. Тож найближчим часом ще понад 140 запоріжців отримають кошти від держави. Про це повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької ОДА Віталій Литвиненко.

За словами посадовця, 63% заяв – від жителів обласного центру. Сума компенсації на ремонт квартир становить до 350 тисяч гривень, будинків – до 500 тисяч гривень. Отримані на спеціальну карту кошти можна витратити на будівельні матеріали або ремонтні послуги підрядників, які є учасниками державної програми єВідновлення.  Однак 441 заявник отримав відмову.

– З урахуванням вимог чинного законодавства частину заяв відхилили. Основна причина – неможливість підтвердження право власності на житло, особливо в сільській місцевості. Не завжди є й можливість обстежити пошкоджені оселі через близькість до лінії зіткнення. Інколи люди вирішують скористатися війною і подають недостовірні дані. Але вся інформація ретельно перевіряється, – розповів директор Департаменту ЖКГ Віталій Литвиненко.

Ще 172 жителя Запорізької області подали заяви на компенсацію за знищене житло. На сьогодні сформовано сертифікати 88 заявникам. Загальна сума компенсації становить понад 112 млн грн. За програмою єВідновлення можна придбати квартиру, будинок або інвестувати в майбутню нерухомість. Нове житло повинне бути на підконтрольній Україні території.

За словами Віталія Литвиненка, до Реєстру пошкодженого та знищеного майна в Запорізькій області внесено майже 12 тисяч будинків. З них  майже 10 тисяч – приватних та майже 2 тисячі – багатоквартирних.

– Ці цифри не остаточні. На жаль, через щоденні ворожі обстріли кількість руйнувань збільшується. Держава не залишає без підтримки людей, які втратили домівки або мають пошкоджене житло. Для цього і була розроблена програма єВідновлення, – повідомив директор Департаменту

 

Читайте також