Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров: «Ми будемо підтримувати сільські громади, які прагнуть відновити офлайн-навчання»

24 червня 2024 - 14:30

У двох навчальних закладах Михайлівської територіальної громади планують побудувати протирадіаційні укриття (так звані «підземні школи»). Це дозволить більш ніж половині учнів громади навчатися в офлайн-форматі. Чи можна збільшити місткість сховищ, адже кількість школярів набагато більша? Голова Запорізької ОДА Іван Федоров обговорив це з керівництвом громади під час виїзної наради.

Поруч з ліцеєм в селі Люцерна зеленіє галявина. Найближчим часом тут почнеться будівництво «підземної школи». Проєкт розроблений і пройшов комплексну експертизу. Майбутнє сховище розраховане на 99 осіб. В дві зміни там зможуть навчатися майже 200 школярів.

– В нашому ліцеї 202 учні та 37 вихованців дитячого садочка «Малюк». З початку повномасштабного вторгнення діти навчаються онлайн. В умовах війни єдиним виходом для нас є будівництво укриття. Ми з учнями та колегами мріємо, щоб всі охочі мали змогу навчатися офлайн, – розповіла Наталія Яланська, заступниця директора Люцернянського ліцею.

В Михайлівському ліцеї ситуація подібна – проєкт будівництва «підземної школи» теж розрахований на 99 учнів. За умови навчання в дві зміни їхня кількість зросте до 200. Між тим, загальна кількість школярів в Михайлівській громаді – 590. 

Відведені під укриття будівельні майданчики під час виїзної наради відвідав голова Запорізької ОДА Іван Федоров. Разом з керівництвом Михайлівської територіальної громади обговорив можливість внесення змін в проєктну документацію. Очільник регіону наголосив, що учні всіх населених пунктів мають право навчатися в школі в безпечних умовах.

– Поки проєкт будівництва укриття в Михайлівському ліцеї проходить комплексну експертизу, в нас є можливість внести зміни. Тому будемо намагатися скоригувати проєкт так, щоб збільшити місткість сховища вдвічі, – пообіцяла голова Михайлівської сільської ради Алла Король.

Щоб дати змогу дітям навчатися безпосередньо в школі, батьки часто змушені виїжджати в інші регіони країни. Аби запобігти цій прикрій тенденції, в Запорізькій області працюють над створенням безпечних умов для навчання.

– Відновлення освітнього процесу в офлайн-форматі – у фокусі нашої уваги. Всі діти мають право отримувати якісну освіту. Наразі ми будуємо 5 підземних шкіл в Запоріжжі та Запорізькому районі, ремонтуємо наявні шкільні уриття. І обов’язково будемо підтримувати сільські громади, які прагнуть відновити офлайн-навчання, – підсумував голова Запорізької ОДА Іван Федоров.


Читайте також