Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готується до зими: Іван Федоров домовився про фінансування укриттів у школах та надання генераторів для критичної інфраструктури

17 червня 2024 - 20:25

Відновлення лікарень, будівництво укриттів у школах, технічна допомога «Облводоканалу» та «Міським тепловим мережам», джерела генерації для критичної інфраструктури – лише частина проєктів, про які домовився голова Запорізької ОДА Іван Федоров на Ukraine Recovery Conference у Берліні.

Очільник регіону провів переговори з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Погодили, зокрема, будівництво укриттів у школах:

 – Ми ініціювали процедуру перегляду угод, підписаних ще у 2019-2020 роках на термомодернізацію шкіл. У випадку погодження наших пропозицій ми зможемо спрямувати ці кошти на будівництво укриттів, щоб діти могли повернутися до навчання, – пояснив Іван Федоров.

Очільник регіону повідомив, що Запоріжжя зможе претендувати й на фінансування від ЄІБ. Банк може надати кошти на будівництво та відновлення лікарень і закладів освіти.

– Ми підготуємо та представимо проєкти на десятки мільйонів інвестицій для покращення інфраструктури регіону, – зазначив голова ЗОДА.

За словами Івана Федорова, вдалося досягти домовленості з ЮНІСЕФ. Вони нададуть  технічну допомогу КП «Облводоканал» та КП «Міські теплові мережі» на понад 3 мільйони доларів. Така підтримка дозволить зменшити аварійність мереж і покращить надання послуг населенню.

Обговорили з міжнародними партнерами і підготовку до можливого блекауту. 

– Є нагальна потреба у когенераційних станціях потужністю від 1,5 МВт до 10 МВт. Для розуміння ринкова вартість одного мегавату когенерації – майже 1 млн євро. Сьогодні потреба критичної інфраструктури Запорізької області складає 138 МВт. Наша мета – забезпечити альтернативними джерелами енергії всю критичну інфраструктуру, – підсумував Іван Федоров.

Читайте також