Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Головне – дати можливість дітям навчатися в офлайн-форматі», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров відвідав Інклюзивно-ресурсний центр і школу в Матвіївці

7 червня 2024 - 11:40

Ремонт додаткових приміщень Матвіївського інклюзивно-ресурсного центру та будівництво сучасного укриття в опорному закладі освіти. Про це голова Запорізької ОДА Іван Федоров говорив з керівниками установ та сільським головою Олексієм Гладишевим під час поїздки до Матвіївки. Задача – дати можливість дітям навчатися в офлайн-форматі, наголошує очільник області.

Алла Кисіль привела онука до Інклюзивно-ресурсного центру. Сім’я переїхала до Матвіївки з тимчасово окупованого Бердянська. Хлопчик тільки-но закінчив дистанційне навчання в 1-му класі однієї з бердянських шкіл. Він не вимовляє чітко деякі звуки і відвідує дефектолога. Результати вже помітні.

– Онуку дуже подобається, вправи виконує вчасно. Але найбільше йому подобається гратися. Особливо коли на заняття приходять декілька дітей, їм тут дуже цікаво, – розповідає жінка.

Матвіївський інклюзивно-ресурсний центр розпочав діяльність в квітні 2024 року. Наразі тут займаються 14 дітей віком від 3 до 18 років. 

– В нашому центрі працює вчитель-реабілітолог, який надає послуги ЛФК. Практичний психолог і вчитель-дефектолог проводять заняття з психологічної підтримки та виправлення мовлення, – говорить Наталія Ушакова, директорка центру. 

Заклад створили за грантові кошти. У ньому є необхідне обладнання для проведення занять, комп’ютерна техніка, меблі. Але поки що він займає лише дві кімнати. Тому є потреба в ремонті додаткових приміщень. Про цю проблему директорка Інклюзивно-ресурсного центру Наталія Ушакова розповіла очільнику області Івану Федорову. 

В Матвіївському загальноосвітньому навчально-виховному комплексі «Всесвіт» навчальний рік закінчився, але гурткова робота триває. Восьмикласниця Єлизавета Рабешко займається в гуртку робототехніки. 

– Навчатися мені подобається – вчителі розповідають, показують відео, презентації під час онлайн-уроків. Але хотілося б ходити до школи. Бо тут багато друзів і спілкування – це теж важливо, – ділиться школярка.

За словами директорки Матвіївського ЗНВК «Всесвіт» Олени Фесенко, наявне в школі укриття дозволяє комфортно навчатися лише 70 учням. Щоб всі діти могли відвідувати школу, потрібно будувати нове сучасне укриття. Це – вимога часу. Потребує відновлення і будівля початкової школи, яка постраждала від російського ракетного удару.

– Для того, щоб було зручно вчитися молодшим учням, запроєктували реконструкцію корпусу початкової школи з улаштуванням протирадіаційного укриття, – розповідає Олексій Гладишев, Матвіївський сільський голова.

За його словами, до реалізації освітніх проєктів громада залучає міжнародних спонсорів та грантові кошти. Звертається по допомогу і до обласної влади.

– Сьогодні громада спільно з міжнародними партнерами робить проєкт укриття, в якому відбуватиметься навчальний процес. І як тільки він буде готовий, ми будемо лобіювати інтереси громади, щоб отримати державну субвенцію для будівництва укриття і реконструкції початкової школи. Це є нашим пріоритетом, і спільно з місцевою владою ми точно будемо організовувати роботу в цьому напрямку, – запевнив Іван Федоров.


 

Читайте також