Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Залучаємо всі можливі шляхи навчання фахівців»: в області створять спеціальний тренінговий центр

5 червня 2024 - 19:25

В Запорізькій області створять тренінговий центр ментального здоров’я. Там навчатимуть фахівців з психологічної допомоги. Про це повідомив  регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» Сергій Дружинін на брифінгу в медіацентрі при ОВА. 

На сьогодні майже 90% українців мали хоча б один з симптомів тривожного розладу, а понад 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень.

За словами Сергія Дружиніна для  розуміння ситуації в області фахівці провели опитування мешканців щодо того, кому вони готові розповісти про свої переживання та страхи. Більше частина опитаних довіряють лише психологу, 12%  – сімейному лікарю. 

Регіональний представник зазначив, що попри дефіцит фахівців, психологічна допомога доступна, і знайти її не складно. Ознайомитись зі списком надавачів таких послуг можна на сайті НСЗУ, або ж зателефонувати на «гарячу лінію» 16-77.

  • В регіоні зареєстровано 412 надавачів послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Їх недостатньо, тому залучаємо всі можливі шляхи для навчання, - розповів Сергій Дружинін.

Один з прикладів – навчальна програма ВООЗ «mhGAP». Вона допомагає неспеціалізованим медичним працівникам опанувати необхідні навички та надавати послуги з психічного здоров’я для різних груп населення. Понад 70 тисяч медиків завершили курс та готові допомагати пацієнтам по всій країні, серед них й 40% сімейних лікарів Запорізького регіону.

В області регулярно проводять й тренінги та лекції. Це і допомога пересічним громадянам, і фахові заняття для практикуючих психологів.

  • Для населення регулярно проводяться тематичні заходи, що дозволяє уникати стигматизації та нагадувати кожному про важливість піклування про ментальне здоров’я, - зауважив регіональний координатор.

Такі тренінги проводять за Всеукраїнською програмою ментального здоров’я «Ти як?», ініційованою Першою леді Оленою Зеленською. Програма започаткована як відповідь на повномасштабне вторгнення рф на територію України для надання українцям інструментів піклування про свій психологічний стан.


 

Читайте також