Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ворожа атака в перший день літа: в Запоріжжі триває ліквідація наслідків прильотів

1 червня 2024 - 13:00

Близько 3-ї години ночі в Запоріжжі пролунали потужні вибухи. Так країна-агресор  «привітала» містян з початком літа та Днем захисту дітей. Наразі триває ліквідація наслідків прильотів. В роботах задіяні всі служби.

Квартира 80-річної Людмили Василівни вже втретє страждає від ракетного удару по обласному центру. На цей раз знову вилетіли віконні шибки, пошкоджені балконні двері.

–  Вибухи були жахливі, особливо два останніх – о 3:30 ночі.  В мене такий нервовий шок, я тремчу, як в лихоманці. Взагалі в мене вже нервове виснаження після стількох переживань, – ділиться старенька.

В сусідньому будинку постраждала квіткова майстерня. В середині приміщення пошкоджено холодильник для квітів. А ззовні руйнування ще більші. Співвласниця майстерні Віра Моравицька з жахом підраховує збитки. Радіє лише одному – що співробітники та клієнти не постраждали, бо приліт стався вночі.

Приїхали все лагодити. Що відчуваю? Шок! Щоб тільки вікна поставити, нам 65 тисяч гривень нарахували. Плюс замінити фасад, бо він обсипається, сходи, двері. Це більше 100 тисяч гривень вийде, бідкається підприємиця.

В ліквідації наслідків ворожої атаки задіяні рятувальники, які виконують висотні роботи.

– За допомогою спецтехніки прибираємо нависаючі конструкції, які можуть впасти та нанести шкоду життю та здоров’ю людей, – розповідає рятувальник аварійно-рятувальної служби «Кобра» Дмитро Якушев. 

На місцях прильотів працюють міські служби, волонтери, представники громадських організацій. Прибирають скло, надають будівельні матеріали, закривають вибиті шибки ОSB-плитами. За необхідності людям надається психологічна допомога.

– З четвертої ранку працюють всі служби. Все фіксуємо. Спочатку закриваємо вікна в оселях людей, потім почнемо в під’їздах закривати. Після цього на черзі установи та підприємства. Їм видаємо будматеріали, частину відновлювальних робіт вони виконують самостійно. Працювати будемо стільки, скільки потрібно. Обов’язково допоможемо всім постраждалим, – запевняє Володимир Грянистий, т. в. о. голови Дніпровської райадміністрації м. Запоріжжя.

За словами посадовця, станом на 9:00 ранку задокументовано пошкодження вікон та дверей у 50 житлових будинках, трьох навчальних закладах і на двох підприємствах.  На телефон 15-80 Запорізького міського контакт-центру продовжують надходити заявки про пошкодження осель. Ліквідація наслідків прильоту в обласному центрі триває.


 

Читайте також