Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фабрика-кухня «ГотуЇмо»: переймаємо досвід організації шкільного харчування на Київщині

28 травня 2024 - 21:05

В Запорізькій області планують використати досвід організації шкільного харчування Бучанської громади. Голова Запорізької ОДА Іван Федоров відвідав фабрику-кухню «ГотуЇмо» в Бучі і поспілкувався з Першою Леді України Оленою Зеленською та керівником команди реформи шкільного харчування Орестом Степаняком.

Фабрику-кухню побудували на Київщині за ініціативи Першої Леді України Олени Зеленської в рамках реформи шкільного харчування. Профінансував роботи американський бізнесмен Говард Баффет. Наразі фабрика «ГотуЇмо» обслуговує 13 шкіл та понад 4000 дітей у Бучі та навколишніх населених пунктах.

– 150 літрів смачного борщу за 25 хвилин – усього один приклад того, що дають змогу робити технічні потужності фабрики-кухні в Бучі. Особлива технологія фабрики – шокове охолодження. Це коли свіжа, ще гаряча страва миттєво проходить шлях від +65 °С до +3 °С. Це дає змогу зберегти її безпечною та свіжою для доправлення у найвіддаленіші заклади, – відзначила Олена Зеленська.

За словами Першої Леді, мета реформи шкільного харчування – закласти здорові харчові звички на все життя. Ось чому важливо, що і як їстимуть діти. 

– Чудово, якщо і шкільні, і домашні обіди, сніданки та вечері будуть на одній хвилі – не лише смачній, а й корисній. Це додасть сил і на успішне навчання, і на ціле життя – здорове та довге, – сказала Олена Зеленська.

Олена Зеленська разом з головами обласних державних адміністрацій і очільниками міст побувала на підприємстві, а також у двох закладах освіти Бучанської громади. Керівники змогли побачити весь технологічний процес: приготування їжі – охолодження – транспортування в спеціальних боксах до навчальних закладів – розігрів і подачу на стіл у шкільних їдальнях. У Бучанському ліцеї гості разом з учнями скуштували страви, приготовані на фабриці-кухні «ГотуЇмо». Обідом залишилися задоволені.

– Фабрика-кухня у Бучі – це не тільки поживне та смачне меню, а й нова культура споживання та приготування їжі. Щоденна планова потужність виробництва – до 10 тисяч порцій. Внаслідок таких обсягів відбувається економія витрат на воду та електроенергію, а постачання їжі дітям є безпечним та якісним, – розповів Іван Федоров.

Долучитися до реформи шкільного харчування збираються і в Запорізькій області. Для цього вивчають приклад Бучі.

– Локацію вже обрали. Розмістимо її в укритті. Наразі працюємо над пошуком джерел фінансування. Ставимо за мету виконати роботи цього року. Фабрика-кухня – це інноваційна модель організації харчування, яка допоможе забезпечити школярів гарячою та здоровою їжею під час змішаного навчання, – відзначив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

Читайте також