Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі СБУ викрила схему «вирішення» земельних питань: за позитивне рішення посадовці вимагали 2 млн грн

28 травня 2024 - 15:00

СБУ викрила в одному з Департаментів Запорізької міської ради масштабну схему вимагання грошей у бізнесменів та громадян за вирішення земельних питань.

Зокрема, за 2 мільйони гривень вони обіцяли бізнесмену сприяння в отриманні позитивного рішення під час сесії міськради щодо відведення земельної ділянки у центрі міста для розташування спортивно-оздоровчого комплексу.

За попередніми даними слідства, до організації злочинної схеми причетні декілька посадовців міськради. До протиправної діяльності вони залучили посередника, приватну землевпорядницю.

За неправомірну винагороду, вона обіцяла особам, які звертались до неї з приводу оренди земельних ділянок свою «допомогу». Вартість «послуг» залежала від площі земельної ділянки та місця її розташування. Для маскування злочинних дій, у своїй схемі, ділки задіяли власника обмінного пункту, через якого і передавали грошові кошти.

Співробітники спецслужби задокументували корупційний механізм та затримали посередницю, після отримання першої частини хабаря у розмірі 25 тисяч доларів США.

За матеріалами СБУ затриманій повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч. 4 ст. 27, ч.2 ст. 15, ч. 3 ст. 369 (закінчений замах на підбурювання до надання службовій особі, яка займає відповідальне становище неправомірної вигоди за вчинення службовою особою в інтересах того, хто надає таку вигоду будь-якої дії з використанням службового становища) Кримінального кодексу України та обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Наразі тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх обставин протиправної діяльності і притягнення до відповідальності посадовців міськради , причетних до організації схеми.

Заходи із протидії корупції проводили співробітники СБУ в Запорізькій області спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом Запорізької обласної прокуратури.

Читайте також