Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Відкрив кафе в Запоріжжі під час війни: історія успіху підприємця з Оріхова

28 травня 2024 - 13:00

Гроші, подаровані на весілля, Матвій Ракашевич-Водяницький вирішив вкласти у власну справу. В цьому не було б нічого особливого, якби це не відбувалося в перші місяці війни у прифронтовому місті.

Матвій разом із дружиною Олександрою виїхали з Оріхова після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Після коротких вагань влітку 2022 року вирішили відкрити заклад харчування в Запоріжжі. Вигадали оригінальну ідею – кафе в аніме-стилі. На основі японських рецептів створили власні страви, які готуються з українських продуктів. Особливо пишаються рецептом японського панкейка, який запатентували.

При відкритті закладу ставку робили на молодь. Але, як з’ясувалося, серед прихильників японської естетики є і дорослі люди. Кафе об’єднало навколо себе запорізьку аніме-спільноту – тут проводяться тематичні вечірки та інші заходи.

– Частина наших відвідувачів – фанати аніме, вони приходять до нас заради емоцій. Інші ж вподобали нашу кухню, бо в закладі можна спробувати страви, яких немає більше ніде в Запоріжжі, – розповідає власник кафе.

Його слова підтверджують і відвідувачі закладу.

– Частенько буваю тут із друзями. Дуже гарне меню  – мені подобається. Обслуговування на вищому рівні, – говорить Софія, яка завітала до кафе з подругою.

В закладі працюють 5 співробітників. Підприємець допомагає волонтерам, донатить на потреби ЗСУ, бо мріє про перемогу і відбудову рідного міста. А на питання про секрет свого успіху відповідає так:

– Секретів у мене немає. Головне – робити те, що тобі подобається, щоб робота була, як хобі. Замість того, щоб просто сидіти склавши руки, варто пробувати щось нове, багато працювати, і тоді все обов’язково вийде! – говорить підприємець.

Зараз 23-річний Матвій Ракашевич-Водяницький намагається масштабувати свій бізнес – вирішив створити аніме-кафе в Києві. Для цього вивчає можливості залучення грантів.


Читайте також