Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

19 травня 2024 - 10:25

– Сьогодні ми згадуємо жертв репресій радянського тоталітарного режиму в Криму, Україні та тих наших співвітчизників, яких закатовано у росії. На жаль, багато з них уже пішли з життя, але ми пам'ятаємо про них і бережемо їхню пам'ять, – зазначила голова ГО «Запорізьке обласне товариство політичних в’язнів і репресованих» Валентина Зайченко.

Вона, як і інші запоріжці, прийшла до пам'ятника, аби вшанувати жертв політичних репресій. У 1930-ті роки саме тут, на місці памʼятного знака, розміщувалась катівня НКВС. Розстріли тривали вдень і вночі, а щоб заглушити постріли, вмикали мотор автомобіля.

Вшанувати пам’ять закатованих та покласти квіти зібрались і представники влади, громадських організацій та духовенства. Серед них і голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров.

На жаль, і сьогодні на тимчасово окупованих територіях російські загарбники продовжують справу своїх ідеологічних натхненників – НКВДистів та чекістів. За даними правозахисних організацій, майже 1000 цивільних мешканців області потерпають від тортур у катівнях росіян.

Читайте також