Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

16 травня 2024 - 20:20

Вишиванка символізує родинну пам'ять та вважається оберегом від усього лихого. Вона уособлює силу духу та міцне здоровʼя, зокрема, ментальне. Саме тому у Всесвітній день вишиванки відбувся тренінг з ментального здоров’я для учнів Запорізького обласного спортивного  ліцею. Школярі опановували методи боротьби зі стресом та негативними емоціями.

Тренінг провела психологиня запорізького хабу «СпівДія» Світлана Назірова. Навчила дітей дихальних вправ, що допомагають заспокоїтись та нормалізувати психологічний стан. 

– Ми вчилися працювати в команді. Кожен з дітей намалював будинок, а всі разом вулицю своєї мрії. Ця вправа потрібна, щоб зрозуміти важливість єднання, співпраці та поваги до різниці в поглядах, – розповіла психологиня.

Діти кажуть,  що вправи дієві і дійсно дозволяють розвантажитись під час стресу. 

– Я дізнався про вправи для дихання – ці навички можуть знадобитися мені на змаганнях. Бо, як каже мій дідусь, дуже просто перегоріти перед виступом, а коли вдається заспокоїтись, демонструєш найкращий результат, – розповів Олександр Белих.

– Я малювала будинок своєї мрії для своєї родини. Хочу, щоб моє помешкання було за містом, серед дерев. Коли ти переносиш свої думки на аркуш паперу, то стає легше розуміти свої бажання та потреби, – додає 16-річна Анжеліна Анісімова.

Психологічне здоров'я  напряму залежить від атмосфери в сім'ї, укладу життя та родинних традицій. На це звернула увагу заступниця голови Запорізької облдержадміністрації Наталія Будяк. 

– Одягаючи вишиванку, ми відчуваємо зв'язок із сім'єю та історією. Це надає нам сили в складні моменти життя, нагадуючи про стійкість та мудрість наших предків. Емоційна підтримка, яку ми отримуємо від спадщини, є важливим фактором, що позитивно впливає на ментальне здоров'я, – зазначила посадовиця.

Читайте також