Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В ЗОДА розповіли про плани відновлення та розвитку регіону і територіальних громад

24 липня 2023 - 16:20

Про затвердження порядків з питань відновлення та розвитку регіонів і територіальних громад розповіла в.о. директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Людмила Грабчилєва на нараді голови ЗОВА Юрія Малашка з представниками структурних підрозділів, очільниками РВА та військових адміністрацій населених пунктів.

Так, 20 липня набрала чинності постанова КМУ від 18.07.2023 № 731, якою затверджено Порядок визначення територій відновлення та Порядок розроблення, реалізації та моніторингу плану відновлення та розвитку регіонів і планів відновлення та розвитку територіальних громад. Згідно з вимогами цієї постанови територіальна громада належить до території відновлення за умови наявності хоча б одного з таких Критеріїв:

  1. на території ТГ відбувалися бойові дії;

  2. територія ТГ або її частина була тимчасово окупована; 

  3. на території ТГ наявні руйнування об'єктів критичної та соціальної інфраструктури, об'єктів житлового фонду;

  4. територія територіальної громади характеризується значним переміщенням населення до інших регіонів та/або інших держав та різким погіршенням рівня соціально-економічного розвитку.

Як наголосила Людмила Грабчилєва, враховуючи зазначені критерії, наразі статус «території відновлення» можуть отримати 19 громад регіону (всі громади Запорізького району, а також Воздвижівська та Преображенська громади Пологівського району.

  • Порядком визначення територій відновлення передбачено декілька основних етапів. Наразі, першочергове завдання - надати до Мінінфраструктури опрацьовані пропозиції та обґрунтування щодо відповідності територіальних громад області до територій відновлення. Після цього утворена Мінінфраструктури комісія розгляне пропозиції та прийме рішення про їх внесення до відповідного переліку, - зазначила посадовиця.

Відповідно до затвердженого Порядку розроблення, реалізації та моніторингу плану відновлення та розвитку регіонів і планів відновлення та розвитку  територіальних громад, Людмила Грабчилєва повідомила, що Плани відновлення та розвитку регіонів і територіальних громад розробляються на період до 2027 року (включно). План відновлення та розвитку тергромад розробляється виконавчим органом сільської, селищної, міської ради за такими складовими:

  • завдання і заходи з відновлення та розвитку;

  • прогнозована потреба та можливі джерела фінансування;

  • індикатори виконання завдань та заходів;

  • перелік проєктів регіонального (місцевого) розвитку.

Регіональний план відновлення та розвитку розробляється ОДА за пропозиціями сільських, селищних, міських рад, а також міністерств і структурних підрозділів облдержадміністрації. За структурою Регіональний план ідентичний планам тергромад.

Плани відновлення територіальних громад розробляються одночасно з Регіональним планом відновлення – у двомісячний строк з дня отримання інформації від Мінінфраструктури про початок розроблення Плану відновлення та розвитку регіонів.

Тобто, у цей строк громади подають проєкти Планів відновлення територіальних громад на погодження до облдержадміністрації, а облдержадміністрація Регіональний план – до Мінінфраструктури.

Регіональні плани відновлення разом із проєктами регіонального (місцевого) розвитку увійдуть до державного Плану відновлення та розвитку регіонів, який затверджується Кабінетом Міністрів України.



Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році