Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини про діяльність Офісу

Запорізька область налагоджує взаємодію громад з міжнародними партнерами для майбутнього відновлення

23 червня 2023 - 12:10

Під головуванням начальника ЗОВА Юрія Малашка відбулося перше засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва, під час якого учасники обговорили подальші плани та можливості співпраці з міжнародними донорами.

  • Розуміємо, що міжнародне співробітництво є ефективним інструментом на шляху відновлення громад після деокупації. Ці процеси гарантовано будуть найближчим часом, а робота Регіонального офісу сприятиме переходу співробітництва на абсолютно новий рівень. Населені пункти на близько 70%  нині захопленої території області будуть розграбовані або цілком знищені ворогом. Саме тому від якості  нашої взаємодії з партнерами буде залежати швидкість запуску систем життєзабезпечення та відбудова наших громад, - повідомив  Юрій Малашко.

В межах ініціативи Президента України в Україні розпочато створення Регіональних офісів міжнародного співробітництва. У Запорізькій області його було створено розпорядженням начальника ЗОВА у формі консультативно-дорадчого органу. 

Як зазначив начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Артур Бойко, Регіональний офіс створено для взаємодії з міжнародними донорами, які зацікавлені в інвестуванні в розвиток регіону, подоланні гуманітарної кризи та підтримки  постраждалого населення України. За допомогою цієї інституції  відбуватиметься оперативний обмін актуальною інформацією про стан регіону, його особливості та можливі шляхи розвитку після деокупації.

За участі міжнародних партнерів стає можливим подальше відновлення регіону та подолання наслідків бойових дій на території області. Велика частина донорів потребує основних даних про території, щоб оптимізувати свою допомогу та надати необхідне обладнання чи технічні рішення.

Основними завданнями є:

  • збір та аналіз інформації щодо гуманітарної ситуації, потреб та перспектив відновлення;

  • формування запитів до міжнародних організацій та держав-партнерів щодо надання допомоги та участі у відновленні;

  • формування презентаційних матеріалів за результатами аналізу поточної ситуації та проєктів відновлення;

  • участь в заходах в Україні та за кордоном з метою створення нових стійких партнерств з метою відбудови регіону та його подальшого розвитку.

Окрім цього під час засідання Регіонального офісу представники платформи Cities4Cities / United4Ukraine презентували можливості, які отримають громади після долучення до проєкту. Менеджерка платформи Cities4Cities / United4Ukraine Катерина Батіщева презентувала покрокову інструкцію заповнення форми реєстрації громад на платформі.

  • Нам дуже важливо зробити своє завдання. Цей сайт, як інструмент, розширює можливість громад. Прошу всі громади долучитися до ініціативи та зареєструватися з подальшим розміщенням на карті. Зараз потрібно створити паспорти відновлення області, структура яких майже не змінилась. Презентуємо проєкти, які можливо побудувати чи відбудувати завдяки виходу на міжнародних партнерів, - зауважив Артур Бойко.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також