Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

П’ять кілометрів за сорок хвилин: шлях першої родини з деокупованого села

22 червня 2023 - 10:15

П’ятихатки - населений пункт на лінії вогню, в який через небезпеку боялася їздити навіть російська комендатура. Там понад півтора року під обстрілами та окупацією жили Андрій та Наталя з двома дітьми та батьками. Після звільнення села ЗСУ, посилилися удари росіян по приватних будинках, тому, рятуючи малечу від жорстоких дій рф сім’я погодилася евакуюватися. З собою взяли два пакети речей, хом’яків та собаку.

В П’ятихатках й досі залишаються маломобільні люди та ті, хто їх доглядає. Юрій Малашко зазначив, що у зв’язку з загостренням ситуації на лінії розмежування обласна влада та військові шукають шляхи убезпечення всіх жителів. Для евакуйованих підготовлені місця для компактного проживання.

  • Фронт буде рухатись, тому людей треба вивозити. З П’ятихаток ми будемо забирати абсолютно всіх та розселяти в більш безпечних населених пунктах, допоки наші захисники роблять всі необхідні стабілізаційні заходи, - підкреслив очільник ЗОВА.

Евакуйовану сім’ю прихистили жителі однієї з громад Запорізького району. Як зазначає начальник Василівської РВА Богдан Староконь, всім членам родини за добу вже оформили статус ВПО, надали гуманітарну допомогу та речі першої потреби. Така підтримка буде надаватися на постійній основі. Крім цього, Юрій Малашко передав планшети, які допоможуть дівчатам у навчанні.

  • Діти, які жили по сусідству, ходили в школу, де жили росіяни. Ми ж продовжили навчатися за українською програмою - онлайн. Мобільний інтернет ловив лише в одній точці, тому ми завантажували завдання, а після, хоч із затримкою, виконували та надсилали вчителям, - згадують дівчата.

Шлях родини до більш безпечної території був нелегким - за сорок хвилин довелося подолати п’ять кілометрів розмінованою українськими військовими доріжкою. Весь цей час росіяни гатили “в спину” та, на щастя, вся родина вціліла.

  • Діти чекали на Україну. Менша донька малювала танки з синьо жовтими прапорами - їх ми ховали під час обшуків. До останнього ми не оформляли їх соцвиплати й, чесно, було гидко дивитися, як наші доволі забезпечені односельці йдуть до росіян. Ми виживали завдяки власному господарству. Безмежно вдячні захисникам, які допомогли нам врятуватися. Сподіваюсь, що незабаром Україну повністю звільнять від окупантів, а ви, живі та неушкоджені, повернетесь додому, - зазначає Наталя.

Люди зможуть повернутися у власні домівки з настанням відповідної безпекової ситуації - після того, як окупанта відсунуть на достатню відстань, завершаться стабілізаційні заходи та розмінування території, на місцях розпочне свою роботу українська влада. Наразі вся родина оговтується від жахів війни, які відчували на собі всі ці півтора роки. Обстріли, тиск з боку військових рф та нескінченне сидіння в підвалі залишились у минулому. 

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Ремонти на 17 мільйонів гривень: ЮНІСЕФ фінансує роботи з покращення водопостачання сільських громад

Пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека»: в чому суть та як зробити замовлення?

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області