Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Туристична сфера області: як війна змінила галузь

20 червня 2023 - 14:30

Про галузь туризму в Запорізькій області у воєнних умовах в офіційному Медіацентрі при ОДА розповідала в.о. начальника Відділу туризму та курортів ОДА Анна Соколова.

В умовах воєнного стану перед туристичним напрямком постає чимало викликів. Так, за підсумками 2022 воєнного року в Запорізькій області зменшилась загальна кількість юридичних осіб, які ведуть діяльність у сфері туризму, збільшилась кількість вакансій у туристичній галузі та одночасно з цим зменшилась кількість шукачів роботи, зросла середня вартість послуг розміщення за добу проживання по всім категоріям номерів. Запорізька область посіла 13 місце за рівнем надходження туристичного збору до місцевого бюджету. За рік сплатили близько 2 млн грн. 

За словами Анни Соколової, цього року запрацювала спільна міжвідомча робоча група, якою було прийнято рішення про заборону проведення літньої оздоровчої кампанії у 2023 році по всій території Запорізької області до припинення чи скасування воєнного стану. Причиною цієї заборони стала безпекова ситуація у регіоні. Щодня населенні пункти по всій лінії зіткнення потерпають від ворожих обстрілів, у регіоні залишається загроза ракетних та авіаційних ударів, знаходять уламки ракет, артилерійських боєприпасів та інші вибухонебезпечні предмети. 

Власникам туристичних місць відпочинку рекомендовано фіксувати збитки, в тому числі неодержаний прибуток. З метою відновлення та відбудови туристичних об'єктів можна отримати фінансування з “Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури”. Для цього власників просять звернутися до Відділу туризму та курортів Запорізької ОДА.

  • До повномасштабної війни туристичний потенціал області був використаний лише на 1%, після перемоги попереду нас чекає ще 99%, який обов'язково буде реалізовано. Потрібно не втратити галузь, бо відбудувати з нуля буде дуже важко. Наразі робимо кроки, аби туристична сфера лише розвивалась, - наголосила посадовиця. 

Відділом туризму та курортів Запорізької ОДА вже сформований план дій органів виконавчої влади з відновлення туристичної сфери після деокупації, опрацьовується стратегія відновлення галузі, для сприяння соціальній згуртованості та солідарності внутрішньо переміщених осіб планується організація у літній період безкоштовних пішохідних екскурсій, розглядається питання забезпечення принципу безбар’єрності для обласних об'єктів туристичної інфраструктури. 

 

 



Департамент культури та інформаційної діяльності

 

Читайте також

«Воду слід використовувати свідомо», – гендиректор КП «Облводоканал» Сергій Басанський

Як перенести літню спеку безпечно: поради спеціаліста

Ремонти на 17 мільйонів гривень: ЮНІСЕФ фінансує роботи з покращення водопостачання сільських громад

Пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека»: в чому суть та як зробити замовлення?

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області