Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Першочергове завдання влади - не допустити забруднення річки Дніпро в результаті підриву Каховської ГЕС

13 червня 2023 - 18:30

Вплив скидів на якість води в річці Дніпро обговорили на нараді під головуванням в. о. директора Департаменту захисту довкілля Запорізької ОВА Сергія Карпія та за участі представників профільних державних екологічних агенцій, Басейнового управління водних ресурсів річок Приазов’я, Запорізького обласного центру з гідрометеорології, та комунальних, прокуратури Запорізької області і промислових підприємств.

На сьогодні через підрив ворогом Каховської ГЕС постала проблема обміління річки Дніпро та, як наслідок, погіршення природної якості його води. Рівень у нижньому б’єфі знизився, що спричинило оголення випусків дощової каналізації міста та випуски суб'єктів господарювання. Суттєво змінились умови водопостачання та водовідведення, ступінь розбавлення стоків.

Щоб не допустити подальше забруднення річища та запобігати погіршенню санітарно-епідемічної ситуації прийнято рішення про збільшення частоти проведення лабораторних досліджень. Державна екологічна інспекція та Державна установа «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» забезпечить контроль за якістю зворотних вод, особливо від випусків тих підприємств, що мають найбільші за обсягами скидів. Зокрема ПАТ «Запоріжсталь», та КП «Водоконал ЗМР».  Підприємства повинні розробити заходи щодо зниження концентрації забруднюючих речовин.

Небезпеку викликає скидання неочищених зливових вод у річку Дніпро через випуски дощової каналізації міста. Департаменту муніципального управління Запорізької міської ради рекомендовано проаналізувати стан випусків дощової каналізації в нижньому б'єфі р. Дніпро і надалі утримувати їх в належному технічному та санітарному стані. Також органом місцевого самоврядування мають контролюватися прилеглі берегові території.

За словами Сергія Карпія аби мінімізувати забруднення річкових басейнів Запорізької області такі координаційні заходи всіх профільних служб та організацій будуть проводитись постійно.


Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Відновлювані джерела енергії: як отримати фінансування на реалізацію проєктів

Графіки не застосовуються: ситуація з енергоспоживанням стабілізувалася

«Це посильно для всіх об’єднань»: що може зробити ОСББ для покращення власної енергоефективності

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.08.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 889-го дня війни

ВПО та учасники бойових дій можуть безкоштовно перевезти речі в межах України

Як взяти участь у грантовій державній програмі «ГрінДІМ»

Кращі практики співпраці бізнесу, влади та ГО: оголошено конкурс історій

«Школа офлайн»: МОН запустило нову гарячу лінію

Соціальна сфера Запоріжжя: економія електроенергії – вимога часу

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024