Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“Ми будемо неприємно вражені після деокупації наших територій”, - Сергій Карпій про екологічні наслідки діяльності рашистів в Запорізькій області

13 червня 2023 - 17:30

Сьогодні в офіційному Медіацентрі при ОДА під час спільного брифінгу директора Департаменту захисту довкілля ОДА Сергія Карпія й громадського діяча та екоактивіста Миколи Ралика розповіли про наслідки терористичної атаки по Каховській ГЕС для водних ресурсів в Запорізькій області та якість атмосферного повітря.

Руйнування Каховської ГЕС спричинило катастрофу в природному середовищі Запорізької області. Практично повністю знищено екосистему окупованого НПП “Великий луг”, а також плавневих зон Каховського водосховища та острова Хортиця.

Попри те, що наразі масових задухових явищ не спостерігається, зафіксовано одиничний випадок замору риби у заплавній зоні. В зоні ризику знаходяться Біленьківська, Кушугумська, Долинська громади й м. Запоріжжя. В разі необхідності утилізацію загиблих водних біоресурсів кожна територія може здійснювати на визначеному підприємстві: вже укладено договори, передбачено кошти. Зараз здійснюються заходи щодо мінімізації наслідків, в першу чергу на упередження. Місця, які почали осушуватися після зливу води заболочуються, а згодом перетворюються на пустелі. Такі наслідки знищення екосистеми є довготривалими, але фахівці сподіваються, що згодом утвориться нова екосистема.

  • Різке зниження рівня води несе катастрофічні наслідки для екосистем області. Через повномасштабне вторгнення неможливо перевірити всі території, адже збитки це одне, а загибель біоресурсів це інше. Неможливо за будь-які кошти відновити рослинність та молодняк. Будемо неприємно вражені після деокупації, крім природних ландшафтних комплексів ворог знищує тварин, в тому числі червонокнижних, - зауважив Сергій Карпій. 

Як зазначив посадовець, зниження води буде мати багаторічні наслідки. Надією на збереження біоресурсів в озерах Хортиці є підживлення з місцевих джерел, які можуть допомогти в уникненні задухи. 

Обласна влада тримає ситуацію на контролі та опрацьовує всі можливі варіанти розвитку подій. Може бути застосовано меліоративний вилов.

Крім того, під час спільного брифінгу директора Департаменту захисту довкілля Сергія Карпія та екоактивіста Миколи Ралика було розглянуто питання якості атмосферного повітря в Запорізькій області. Так, на території Запоріжжя постійно фіксуються перевищення рівня концентрації шкідливих речовин по фенолу, сірководню, формальдегіду та аміаку, які мають специфічний запах та відчуваються кожним мешканцем міста

Як зазначив Сергій Карпій, переважна більшість викидів в атмосферне повітря є наслідком діяльності великих промислових підприємств. Баланс розподілу викидів до 2021 року свідчить, що великі промислові підприємства віддають у повітря 97% від загального обсягу викидів по місту. Також слід відокремлювати питання оперативного контролю щодо виявлення незаконних підприємств, які працюють без дозволу та питання поступового зниження впливу підприємств.

Наразі законодавством передбачається лише планове зниження викидів забруднюючих речовин на підставі відповідної екологічної програми міської ради щодо зменшення концентрації шкідливих речовин у повітрі. У випадку порушення, в межах кримінальних проваджень, на підприємствах проводять відповідні перевірки.

На початку повномасштабного вторгнення більшість промислових підприємств зупинили своє виробництво, що напряму вплинуло на кількість скарг щодо якості атмосферного повітря, а моніторинговою лабораторією не було зафіксовано перевищень концентрації шкідливих речовин.

  • Департаментом проведено порівняльний аналіз ситуації в порівнянні з минулими роками. До початку збройної агресії, великі підприємства пояснювали незадовільний стан атмосферного повітря викидами від транспортних засобів, а також роботою середніх та малих підприємств. Проте результати дослідження підтвердили, що основними забрудниками є безпосередньо великі підприємства, - повідомив посадовець.

Спираючись на наявні дані, Департамент захисту довкілля ЗОДА звернувся до міськради щодо розробки програм зменшення викидів підприємствами. Відповідно до пропозицій кількість викидів підприємств має бути знижена до 60% від наявних. З метою контролю викидів великих підприємств існує дозвільна система, в якій вказано комплекси заходів направлених на зменшення кількості викидів, але це потребує інвестицій, які відсутні під час воєнного стану.

  • Після закінчення воєнного стану в нас вже повинен бути конкретний план по підприємствах, визначені конкретні обсяги по кожному у з етапами зниження викидів. "Забруднювач платить", тому ці організації власним коштом повинні проводити заходи щодо оптимізації або залучення нових технологій, - підкреслив Сергій Карпій.

Як зазначив екоактивіст Микола Ралик, звернення громадян допомагають владі та правоохоронцям виявляти незаконні підприємства, та тим самим зменшити кількість викидів. Активіст повідомив, що за результатами незалежного опитування щодо загальної ситуації зі станом повітря, 58% респондентів вважають, що рівень забруднення знизився, а сморід фіксують набагато рідше.

Також екоактивіст звернув увагу, що завдяки автоматизації звернень громадян через спеціальний чат-бот в телеграмі створюється мапа з зазначенням напряму вітру, це дозволяє передавати цю інформацію правоохоронцям, а вони оперативно реагують.

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також