Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

СБУ ідентифікувала колаборантів фейкового органу  «запорожское таможенное управление»

12 червня 2023 - 12:00

Служба безпеки України за результатами слідчо-оперативних заходів встановила особи колаборантів і зрадників, які вступили до створеного окупантами так званого «запорожского таможенного управления». СБУ проводить  системну роботу із нейтралізації внутрішніх загроз державній безпеці та виявлення колаборантів і зрадників у запорізькому регіоні. 

За даними слідства керівником псевдоутворення призначено колишнього співробітника фсб.  Після звільнення з ворожої спецслужби у 2015 році він працював на різних підприємствах тимчасово окупованої АР Крим в сфері економічної безпеки.  З початком окупації частини Запорізької області, загарбники  згадали про нього та запропонували керівну посаду у фейковому органі –«запорожское таможенное управление».

Так званий правоохоронний орган сформовано переважно з колишніх співробітників органів МВС, які зрадили присязі народу України, або були звільнені за службовою невідповідністю –  хабарництво, пияцтво тощо.

На виконання вказівок окупаційної влади «управління» налагодило роботу «контрольно-пропускного пункту» у м. Василівка.  На ньому здійснюється «митний контроль», оформлення та огляд українських громадян, їх особистих речей, товарів та транспортних засобів, які переміщуються через адміністративну межу між тимчасово окупованими районами та територією підконтрольною українській владі.

Під час «митного контролю» зловмисники створюють штучні перешкоди та під надуманими приводами конфісковують у громадян товари широкого вжитку, медікаменти, транспортні засоби тощо. Громадянам, які не погоджуються з «методами» їх роботи погрожують фізичною розправою.   

У ході проведення слідчо-оперативних дій співробітники СБУ зібрали беззаперечні докази дій керівника «митниці» та 4 його підлеглих, задокументували злочинну  діяльність і встановили місця їх перебування та маршрути переміщення. 

Слідчі УСБУ в Запорізькій області кваліфікували дії колаборантів  за ч. 7 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України. Обвинувальні акти направлено до суду.

Санкція статті передбачене покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.Заходи із викриття діяльності колаборантів здійснювали оперативники та слідчі СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

 

За матеріалами Служби безпеки України

Читайте також

Відновлювані джерела енергії: як отримати фінансування на реалізацію проєктів

Графіки не застосовуються: ситуація з енергоспоживанням стабілізувалася

«Це посильно для всіх об’єднань»: що може зробити ОСББ для покращення власної енергоефективності

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.08.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 889-го дня війни

ВПО та учасники бойових дій можуть безкоштовно перевезти речі в межах України

Як взяти участь у грантовій державній програмі «ГрінДІМ»

Кращі практики співпраці бізнесу, влади та ГО: оголошено конкурс історій

«Школа офлайн»: МОН запустило нову гарячу лінію

Соціальна сфера Запоріжжя: економія електроенергії – вимога часу

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024