Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Триває робота з подолання безробіття в Запорізькій області

23 травня 2023 - 15:00

Про вплив воєнної ситуації на ринок праці в області розповіла заступниця директора Департаменту соціального захисту населення ЗОВА Вікторія Герасименко на нараді голови ЗОВА Юрія Малашка з представниками структурних підрозділів, очільниками РВА та військових адміністрацій населених пунктів.

Так, значна кількість підприємств працює не на повну потужність, а деякі підприємства взагалі повністю припинили свою діяльність. Негативний вплив також має встановлений мораторій щодо здійснення перевірок Держпраці (постанова Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303). Так з 24 лютого 2022 року органами Держпраці перевірки не проводяться.

  • Для покращення ситуації обласна влада тримає постійний діалог з профспілками й роботодавцями. Задля прийняття спільних скоординованих рішень в області діє обласна тристороння соціально-економічна рада, яка відстежує ситуацію на підприємствах промислового комплексу та шукає шляхи стабілізації їх роботи, - розповіла Вікторія Герасименко.

Відповідно до порядку надання допомоги по частковому безробіттю прийнято 6 позитивних рішень щодо виплати допомоги для збереження зайнятості 3644 осіб. На виплату допомоги по частковому безробіттю виділено та профінансовано 9,9 млн грн.

Також, в області реалізуються заходи Програми зайнятості населення Запорізької області на 2021-2023 роки. Так, протягом січня-квітня 2023 року послуги в службі зайнятості отримували 18,6 тис. осіб. За цей період працевлаштовано 1028 осіб, профнавчання проходили 73 особи, до громадських робіт залучено 24 безробітних.

Водночас з цим, роботодавці регіону продовжують надавати компенсацію витрат за працевлаштування ВПО. Так, у цьому році в області прийнято 130 позитивних рішень щодо надання компенсації роботодавцям витрат на оплату праці за 243 ВПО та перераховано суму в розмірі 2,7 млн грн. Розглянуто та прийнято позитивні результати на 21 бізнес-проєкт про надання мікрогрантів отримувачам, з них 4 - бізнес-проєкти заявників, які мають статус ВПО. Вікторія Герасименко також нагадала, що в області триває робота щодо видачі ваучерів для перепідготовки та підвищення кваліфікації громадянами. У цьому році ваучери отримали 9 ВПО.

Крім цього, посадовиця заявила, що для соціального захисту безробітних видано розпорядження голови облдержадміністрації «Про організацію суспільно корисних робіт», до яких залучено 548 безробітних. Також розглядається питання збільшення виплати громадянам, які залучені до суспільно корисних робіт до 1,5 прожиткових мінімумів та становитиме майже 10 тисяч грн.

Проблемним питанням є зменшення кількості вакансій внаслідок призупинення діяльності багатьох підприємств в різних сферах діяльності з 755 одиниць до 536 одиниць. Наразі послуги служби зайнятості продовжували отримувати 11,2 тис. осіб.

Вікторія Герасименко також звернула увагу, що після звільнення тимчасово окупованих територій Запорізької області, вони потребуватимуть значних людських ресурсів для відновлення інфраструктури, енергетичних об’єктів, налагодження життєдіяльності тощо.

  • Запорізька обласна військова адміністрація звернулася до Кабінету Міністрів України з пропозиціями щодо залучення до суспільно корисних робіт незайнятих осіб, які не перебувають на обліку в службі зайнятості. Зазначені зміни дозволять сприяти працевлаштуванню безробітних. Наразі Міністерством економіки України готується відповідний проєкт щодо внесення змін. Робота із вищезазначених питань триває, - підкреслила посадовиця.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі