Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі громади готуються залучати грантові ресурси для післявоєнного відновлення

4 квітня 2023 - 16:30

За організаційної підтримки Управління внутрішньої політики облдержадміністрації та відділу взаємодії з органами місцевого самоврядування апарату ЗОДА на базі БО “БФ Карітас Запоріжжя” для громад Запорізького краю відбувся тренінг за темою “Як написати успішну грантову заявку?”

Відкриваючи захід, начальник Управління внутрішньої політики ЗОДА Володимир Марчук наголосив, що незважаючи на складні умови війни, необхідно вже сьогодні активно готуватись до відновлення тимчасово окупованих територій, які рано чи пізно будуть звільнені від ворога.  

  • Попереду у нас з вами багато роботи в рамках здійснення плану деокупації і післявоєнного відновлення. Очевидно, що жодного бюджету, - ні державного, ні місцевого, - на розв'язання всіх нагальних проблем не вистачить. Тому не слід розраховувати лише на кошти платників податків, натомість розглядати можливості  залучення інших доступних ресурсів. Зокрема, варто розглянути всі можливості, які надають міжнародні донорські організації. Тому ми і ініціювали проведення даного тренінгу для представників запорізьких громад, - підкреслив посадовець.

В свою чергу, керівник програм БО “БФ Карітас Запоріжжя” Юрій Вдовцов зазначив, що важливо вже сьогодні, до періоду деокупації, почати співпрацювати з грантовими організаціями:

  • Запоріжжя прифронтове місто й нині міжнародні донори мають певні обмеження у роботі. Подібна ситуація тривалий час була в Миколаєві, але одразу після контрнаступу прийшли кардинальні зміни. Міжнародні донори максимально активізували свою роботу з відновлення цього регіону. Сподіваємося, що вже найближчим часом буде звільнено всю Запорізьку область і ми отримаємо значно більше ресурсів для її відновлення. Але до цього потрібно завчасно підготуватися.

У ході роботи учасники тренінгу дізналися як написати та подати грантову заявку, які умови її успішного прийняття та хто може стати грантодавцем. Окремо було обговорено різні нюанси підготовки й реалізації грантового проєкту на практиці, можливості співпраці з такими організаціями як USAID, SIDA, GIZ, ОБСЄ тощо. Крім того, учасники обговорили механізми співробітництва з активістами громади, представниками регіональної влади, засобами масової інформації та іншими можливими  партнерами. 

Під час тренінгу представники громад області охоче поділилися власними ідеями, які планують реалізувати одразу після звільнення регіону. Більшість територій сфокусували свою увагу на реалізації проєктів з активізації молоді, згуртування громади, оновлення критичних комунікацій й комунальних мереж, розбудови безпекового середовища. Щодо останнього питання, то значна частина громад зауважили на необхідності створення комфортних бомбосховищ, зокрема і у закладах освіти. Були також озвучені унікальні для кожної громади проєкти. Так, лунали ідеї стосовно розбудови безбар'єрного середовища, створення системи сортування і перероблення сміття, розвитку рекреаційної сфери й туризму тощо.  

Під час роботи у малих групах, учасники тренінгу спробували створити грантову заявку за власними ідеями. У результаті команди представили три спільні проєкти. Один був спрямований на відкриття центру для молодіжного дозвілля, другий - на розвиток культурного простору для згуртування громади, а третій - на створення безбар'єрного середовища для комунікації та взаємонавчання молодого покоління і людей похилого віку.  Представники громад активно долучались до роботи й обговорення проєктів, ставили запитання тренеру щодо можливостей реалізації власних ідей. 

У підсумку учасники тренінгу висловили побажання продовжувати подібні навчання, які допоможуть запорізьким громадам у пошуку нових можливостей та ресорсів для швидкого відновлення територій після звільнення від окупанта.


 

За матеріалами Управління з питань внутрішньої політики

Читайте також

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади