Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віцепрем’єрка Ірина Верещук відвідала Простір єдності Пологівського району та гуманітарний хаб обласного підпорядкування

4 квітня 2023 - 08:50

З робочим візитом у Запоріжжі перебувала Віцепремʼєр-міністерка - Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. 

Віцепрем’єрка разом з керівником ЗОВА Юрієм Малашком завітали у Простір єдності Пологівського району. Посадовці оглянули, як функціонує районний хаб, а також поспілкувалися з працівниками, волонтерами й внутрішньо переміщеними особами. 

Як розповів начальник Пологівської РВА Артур Крупський, послугами їхнього центру допомоги вже скористалися понад 17 тисяч сімей. Тут ВПО можуть отримати широкий спектр медичних послуг, правову, соціальну та психологічну підтримку. 

Також відвідали гуманітарний хаб на базі однієї з комунальних установ обласного підпорядкування. Тут представники ЗОВА та команда Мінреінтеграції познайомилися з відвідувачами осередку допомоги, а також поспілкувалися зі студентством.

  • На початку війни ми створили гуманітарний хаб на базі нашого закладу, але дуже швидко зрозуміли, що є й інші нагальні потреби, крім продуктів харчування та речей першої необхідності. Тому швидко переорієнтувалися і почали задовольняти й їх, організовуючи культурно-мистецькі заходи в умовах війни, психологічно підтримуючи тих, хто цього потребував. Зараз проводимо для дітей майстер-класи, арт-терапії, різноманітні конкурси. Наразі заклад укомплектований усім необхідним: маємо технічне обладнання, речі першої потреби, видаємо внутрішньо переміщеним особам продуктові набори, питну воду тощо. Також на базі нашого закладу працює громадський центр для ВПО та гуманітарно-волонтерський штаб, - розповів проєктний менеджер Костянтин Юхименко.

Одна з найменших учасниць майстер-класу з орігамі - донька вимушеної переселенки Надії Іванченко. Минулого року багатодітна родина з 8 дітьми виїхала з небезпеки з Василівської громади до обласного центру. У сім'ї виховується пять неповнолітніх дітей і після евакуації родину прихистили в одному з комунальних закладів. Наразі сім’я вже самостійно винаймає житло. 

Безпосередність та відкритість дитини спонукала Ірину Верещук  додатково поцікавитися станом життя родини у великому місті, аби впевнитися, що  діти почувають себе захищеними й мають все необхідне для розвитку та навчання.  Попри вимушене переселення і полишення рідної домівки родина позитивно налаштована, забезпечена необхідним обладнанням для навчання, відвідують різноманітні заходи, спілкуються з однолітками з інших територій і є прикладом правильного сприйняття реалій життя для інших родин, які змушені були тікати від жахів війни. Своєю чергою, Надія Іванченко висловила подяку представникам регіональної влади та благодійним фондам за всебічну підтримку та допомогу.

В закладі намагаються створити максимально комфортний психологічний клімат, аби кожен відвідувач відчував себе у безпеці, наче у рідній домівці, міг поділитися пересторогами та отримати необхідну психологічну підтримку.

Під час спілкування з обласною владою, молоддю та волонтерами Ірина Верещук також підкреслила важливість надання кваліфікованої психологічної допомоги, яка є важливою складовою відновлення психічного здоров’я населення. Команда Мінреінтеграції передала родинам ВПО допомогу від UNICEF, Товариства Червоного Хреста України та Уряду Польщі.

 


 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам