Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області аналізують економічний та соціальний розвиток та роблять прогнози на наступний рік

7 листопада 2022 - 18:00

Під час наради очільника ЗОВА Олександра Старуха з керівниками структурних підрозділів було розглянуто попередні підсумки життєдіяльності області протягом поточного року та прогнози на майбутнє. 

  • Війна змінює життя та пріоритети людей, тому обласна влада працює над тим, щоб врахувати всі аспекти та підтримати населення у складних обставинах. На сьогодні деякі соціально значущі програми майже виконано, вже зараз необхідно дивитися у майбутнє та планувати дії на 2023 рік. Кожен департамент розуміє необхідність ефективного використання бюджетних коштів, тому після детального аналізу досягнутих результатів, мають бути  надані нові пропозиції з ефективними та актуальними заходами. Зважаючи на умови, в яких знаходиться Запорізька область, у планах на наступний рік в пріоритеті - проєкти пов’язані з військовими та спеціальними потребами, - зазначив Олександр Старух.

Війна значно вплинула на економіку у Запорізькій області. За інформацією начальника Управління стратегічних галузей виробництва ЗОВА Євгена Чаплигіна, за рік було зафіксовано зниження промислових потужностей та обсягів виробництва через зламану логістику, втрату доступу до джерел сировини, захоплення окупаційними військами частини українських території. Але попри складну ситуацію обласна влада підтримує запорізькі підприємства та спільно вибудовує плани подолання негативних явищ. При наявності сприятливих умов у 2023 році, а саме стабілізації енергетичної ситуації та поступового звільнення тимчасово окупованих територій, підприємства будуть не тільки відновлювати, але й нарощувати обсяги виробництва.

Про тенденції воєнного року у соціальній сфера та на ринку праці доповіла директорка Департаменту соціального захисту населення Марина Нотанова: через бойові дії та окупацію територій зафіксовано скорочення робочих місць, зростання безробіття та зменшення рівня середньої заробітної плати. Але соціальні служби вже визначають обсяги фінансування, які будуть необхідні для задоволення потреб соціально незахищених верств населення на території області у наступному році. Разом з цим, обласна влада працює над пошуком і наданням додаткових робочих місць. Так, понад 700 осіб було залучено до суспільно-важливих робіт, а незабаром люди матимуть змогу долучитися до всеукраїнського проєкту “Армія відновлення”, за що будуть нараховуватися державні виплати.

На підконтрольних територіях розпочався опалювальний сезон. Директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва ОВА Віталій Литвиненко прозвітував про успішний запуск систем опалення. В обласному центрі котельні запрацювали як і було заплановано, що дозволило забезпечити теплом 100% об’єктів соціальної сфери та 94% житлових будинків. Деякі з громад Запорізького району поки не розпочинали опалювальний сезон аргументуючи це високою температурою та прагненням раціонального споживання дефіцитного ресурсу газу.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 890-го дня війни

Запорізька область готується до зими: міжнародна допомога для тисяч домогосподарств

Завищення цін та невиконання вказівок аудиторів: на комунальному підприємстві Запорізької обласної ради виявлено ймовірні порушення

Як правильно спілкуватися з ветеранами: розроблено інтерактивний симулятор

Відновлювані джерела енергії: як отримати фінансування на реалізацію проєктів

Графіки не застосовуються: ситуація з енергоспоживанням стабілізувалася

«Це посильно для всіх об’єднань»: що може зробити ОСББ для покращення власної енергоефективності

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.08.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 889-го дня війни

ВПО та учасники бойових дій можуть безкоштовно перевезти речі в межах України

Як взяти участь у грантовій державній програмі «ГрінДІМ»