Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: “Укриття мають бути приведені до ідеального стану і розраховані на достатню кількість учнів” (Відео)

29 червня 2022 - 17:15

У Запоріжжі триває активна підготовка до нового навчального року 2022-2023. Він буде особливим для всіх учасників освітнього процесу. Наразі навчальні заклади проводять роботу з обладнання приміщень для безпечного перебування там дітей. Один із них сьогодні відвідав керівник ЗОВА Олександр Старух. 

Очільнику регіону показали стан цих приміщень та безпосередньо аудиторій, де будуть проводитись заняття. 

  • Ми збираємося розпочати з 1 вересня навчання, у тому числі офлайн, якщо дозволять умови. Тут дві складові. По-перше, чи будуть або ні військові дії та друге - чи готові заклади освіти до роботи. В цьому закладі ми бачимо, що з точки зору безпеки аудиторії обладнані належно: є комп'ютерні класи, є медичний кабінет й запасні виходи. Крім того, якщо будуть перебої зі світлом, тут наявні електрогенератори. В інших освітніх закладах укриття також мають бути приведені до ідеального стану і розраховані на достатню кількість учнів. Тобто повинні бути витримані всі умови для забезпечення навчання в тих складних обставинах, в яких ми зараз живемо, - зазначив Олександр Старух. 

Згідно з рекомендаціями Міністерства освіти і науки України, новий навчальний рік має бути максимально наближеним до традиційного формату навчання, але з урахуванням обмежень воєнного часу. Так, представники освітнього закладу зазначили, що важливим питанням є забезпечення якісної системи оповіщення, особливо для дітей з порушенням зору та слуху, а саме мають бути встановлені не лише сирени, але й інформаційні табло та інші способи оповіщення про тривогу. Також у кожному закладі мають бути позначені шляхи евакуації, створені запаси води, медикаментів тощо. 

Своєю чергою директорка Департаменту освіти і науки ЗОВА Людмила Бухаріна наголосила, що працівниками ДСНС перевірять кожен заклад та прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів. А на початку навчального року для персоналу та учнів проведуть тренування щодо порядку дій у разі сигналу повітряної тривоги.

  • Новий навчальний рік проходитиме в складних умовах з точки зору безпеки. Нам поставлено завдання Офісом Президента та Кабінетом Міністрів України підготуватись належним чином і створити належні умови для освітнього процесу. Кожен навчальний заклад в майбутньому повинен мати протокол безпеки, в якому будуть зафіксовані всі позиції, а саме відеокамери, кнопка безпеки, достатня кількість запасів води, медикаментів. Належним чином мають бути облаштовані укриття з позначками та системою оповіщення. Тому у Запорізькій ОВА створюється комісія з залученням фахівців ДСНС, представників поліції, органів управління різних рівнів, яка буде все це контролювати. Освітній процес має відбуватись і ми будемо сприяти цьому, - розповіла посадовиця.  

Що стосується освітнього процесу на тимчасово окупованих територіях, учні зможуть продовжити навчання дистанційно або в інших закладах освіти на підконтрольній Україні території. Учні шкіл, які знаходяться  поруч з лінією бойових дій, також будуть переведені на дистанційну форму навчання. Відповідне рішення керівництво ОВА прийматиме  в залежності від безпекової ситуації, та за потреби змінювати його в залежності від обставин. 

 

Більш детально у відео:

 


 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Ліцензії на експорт товарів онлайн: як це працює

Запорізька область продовжує співпрацю з Global Empowerment Mission Ukraine

Запорізька область готується до зими: міжнародна допомога для тисяч домогосподарств

«Поки є хоч маленька надія, я буду шукати чоловіка», – дружина оборонця Азовсталі Тетяна

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 05.08.2024

Впродовж доби окупанти 472 рази били по Запорізькій області

«Війна – це тимчасово, знання – це назавжди»: в Запорізькій області продовжується будівництво «підземних» шкіл

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 04.08.2024

Впродовж доби окупанти 498 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 892-го дня війни

Запорізька область продовжує співпрацю з Global Empowerment Mission Ukraine

Когенераційні установки для котелень та дизельні генератори для водопровідних станцій: Запоріжжя готується до складного опалювального сезону