Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький регіон буде з хлібом!

1 червня 2022 - 17:10

Робота наших фермерів - надважлива для продовольчої безпеки не тільки Запорізької області, а й всього світу. Сьогодні керівник обласної військової адміністрації Олександр Старух завітав до однієї з агрофірм Запорізького району щоб ознайомитись з ходом сільськогосподарських робіт.

Наразі у Запорізькому районі аграрії завершили сіяти ранні зернові культури. Активно ведеться підготовка ґрунту та посів просапних культур. Варто зазначити, що в цей складний для нашого регіону час, фермери збільшили посів ярого ячменю у 2,6 рази, а посів ярої пшениці - в 4,7 разів. 50 тисяч гектарів засіяли соняшником, кукурудзою - 3 тисячі. Та на цьому польові роботи не зупинилися. 

Знайомлячись з успіхами аграріїв, очільник регіону зазначив, що у складних воєнних умовах агропромисловий комплекс країни має створити базис для повноцінного харчування українців. Сьогодні кожен громадянин повинен займатися своєю справою на своєму місці, підіймаючи рівень економіки і підвищуючи обороноздатність країни. завдання наших фермерів - забезпечити продовольчу безпеку не тільки Запорізької області, а й всього світу. 

  • Функція України у світі була колосальна. Ми - це стратегічний продовольчий запас. 400 мільйонів людей, особливо в країнах Африки та Близького Сходу, всі вони харчувалися за рахунок нашого зерна. Але на сьогодні склалася така ситуація, що це зерно може туди й не потрапити. Ви розумієте, що робить країна-агресор. Вони блокують порти. Є кілька варіантів вирішення цієї ситуації. Одна з них - виключити росію зі складу ООН, тому що вони провокують гуманітарну катастрофу у світі, - зазначив Олександр Старух.

Також очільник ЗОВА наголосив на збитках сільськогосподарських підприємств й важливості фіксації злочинів, що чиняться стосовно аграріїв. Адже на тимчасово окупованих територіях продовжується знищення аграрної інфраструктури. Пошкоджена або вкрадена техніка, втрачене чи викрадене зерно або згорілі поля - все це привід звернутися до правоохоронних органів. 

  • Ще раз хочу звернути увагу на те, що обов’язково треба фіксувати та описувати злочини з боку агресора. Щоб потім мати можливість з країни окупанта, з їхніх арештованих активів кожному громадянину України, кожному фермеру та господарству все компенсувати. Система працює, карні справи порушуються. Це стосується не тільки фермерів, а й усіх, хто постраждав від окупаційних військ. Наприклад, якщо вдерлися в будинок або пошкодили комунальне майно. Все це має бути зафіксовано, - підкреслив очільник ЗОВА.

Своєю чергою, керівник агрофірми Геннадій Марич розповів, що через активні бойові дії їхнє підприємство зазнало не аби яких збитків. Так, до війни фермерство мало можливість обробити приблизно 18 тисяч гектарів землі. Сьогодні ця цифра складає лише 7 тисяч. В Пологівському районі поля не обробляються й не засіваються зовсім, тому що майже все заміновано. Єдине, що вдалося, звідти евакуювати до Запорізького району кілька одиниць техніки  й зерно зі складів.

  • Всю техніку ми по можливості вивезли з території бойових дій, тут її ремонтуємо, щоб вона щоденно працювала. Велика проблема й у тому, що були зруйновані склади. Тобто ще кілька місяців, і товар може зіпсуватися. Зокрема, є пшениця, жито - в нашій країні запасів достатньо. А ось гостре питання стоїть саме в реалізації. Порушені логістичні ланцюги, є проблема з доставленням. Зараз фермери опинилися в дуже складному становищі, - розповів керівник агрофірми.

Стосовно нашого регіону очільник Запорізької ОВА Олександр Старух запевнив, що запасів продовольства достатньо. Їх вистачить на довгий термін. На 8 елеваторах наразі зберігається  205 тисяч тонн зернових, бобових та олійних культур. Тому як мінімум до кінця зими, наша область з продовольчою кризою не зіштовхнеться.

  • Запорізький регіон обов’язково буде з хлібом. У нас зберігається достатня кількість пшениці, поля продовжують засіватися. Ми забезпечені продовольствами наперед. Робота наших фермерів, особливо в таких умовах - складна. Всі знають, що й минулий рік був у нас рекордний в зборі врожаю, в цьому році також все буде зроблено згідно плану, - підсумував Олександр Старух. 



Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

«Встановіть новий застосунок банку»: МВС попереджає про нову кібершахрайську схему

Моніторинг внутрішньообласних автобусних маршрутів: виявлено порушень на 100 тисяч гривень

«Україна – це Дім» – нова онлайн-платформа для ВПО та українських шукачів притулку за кордоном

Троє поранених внаслідок російських атак по Пологівському району. Серед них двоє дітей.

Фонд державного майна України запрошує взяти участь в орендних аукціонах. Лоти – приміщення у Запоріжжі для розміщення платіжних терміналів

Держприкордонслужба: наявність військово-облікового документа під час перетинання кордону обов’язкова

«Цифрова трансформація соціальної сфери – це зручність, комфорт та безпека людей», – заступник Міністра соціальної політики Костянтин Кошеленко

Вісім адміністративних послуг в одному вікні: Ірина Верещук ознайомилася з роботою проєкту «Я - ветеран» у Запоріжжі

СБУ викрила агентурну мережу, учасники якої створювали клони урядових чат-ботів для виявлення проукраїнських активістів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 416 ударів по 8 населених пунктах Запорізької області.

Робота підприємства переробної промисловості у прифронтовому регіоні: бізнес і влада готові спільно вирішувати проблеми