Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Міндовкілля започатковує формування єдиної бази даних з фактами злочинів окупантів проти довкілля і здоров'я людини в умовах збройних конфліктів

1 березня 2022 - 20:15

Представники Департаменту захисту довкілля ЗОВА   28.02.2022 взяли участь в зум конференції, присвяченій питанням екологічних загроз війни, що проводилася  за ініціативи Всеукраїнської екологічної ліги.

Тема довкілля не остання у цей складний період. Запорізька область має потужний промисловий потенціал, який у своїй діяльності використовує у т.ч. небезпечні хімічні речовини такі як хлор, аміак, сірчана кислота.

На обліку у Головному управлінні ДСНС України в Запорізькій області знаходиться  1197 потенційно-небезпечних об’єктів, з них 357 – з високим ступенем ризику, пов’язаним з обсягами небезпечних хімічних речовин.

У заході взяли участь  народні депутати Олег Бондаренко (голова комітету ВР з екологічних питань), Олена Криворучкіна,  Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів – в.о.  міністра Руслан Стрілець, заступники  міністра - Олександр  Краснолуцький,  Роман Шахматенко,  Михайло Хорів, представники департаментів екології  інших областей,  загалом 108 учасників.

Військова російська агресія за останні кілька днів створила загрози для довкілля, життя та здоров’я людей не тільки в Україні. Російські військові в ході війни проти нашої держави спричиняють техногенні катастрофи. Окупанти вже підірвали газопровід у Харкові, обстріляли ракетами нафтобазу у Василькові, що призвело до пожежі та потрапляння токсичних речовин у природне середовище.

Захоплення Чорнобильської АЕС, обстріли та руйнування об’єктів військової та критичної інфраструктури, екологічно небезпечних підприємств, де розміщуються хімічні речовини та промислові відходи, – це реалії і загрози транскордонного масштабу.

 Наразі перед природоохоронними службами країни стоїть задача з формування єдиної бази даних з фактами злочинів окупантів проти довкілля і здоров'я людини в умовах збройних конфліктів. Для цього Мінзахисту довкілля  буде координувати Державну екологічну інспекцію,  залучати   військову прокуратуру, правоохоронців (наскільки це буде можливо).

Узагальнені матеріали планується подати  від України до Міжнародного

кримінального суду щодо розслідування та переслідування російських військових, керівництва Російської Федерації та інших осіб, звинувачених у геноциді, військових злочинах та злочинах проти людяності, в тому числі, злочинів проти довкілля з вимогою відшкодування збитків на умовах репарації.

Говорили про загрозу руйнування об'єктів  радіаційної небезпеки – зокрема АЕС, сховищах радіактивних відходів та відвалів видобутку урану. У мирний час всі заходи щодо безпеки населення були направлені в основному на евакуацію. Це стосується і хімічно небезпечних об'єктів. В умовах війни  евакуація та виведення людей  може бути ускладнено.

Також зазначили про необхідність інформування військових  про такі об'єкти  з метою посилення охорони,  а також з  метою збереження життя населення і власне самих військових.

Голова екологічного комітету ВР  Олег Бондаренко закликав  звертатися  до міжнародних екологічних організацій, у тому числі через соцмережі. 

Довідково. 

Коротка пам’ятка для населення

Дії у випадку раптового виникнення хімічної небезпеки:

·         Уникайте паніки. Надягніть засоби індивідуального захисту органів дихання (ватяно-марлеву пов’язку та найпростіші засоби захисту шкіри (плащ, прорезинену накидку, гумові чоботи).

·         За можливості негайно залиште зону хімічного забруднення.

·         Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти з району аварії неможливо, залишайтесь у приміщенні і негайно та надійно герметизуйте його! Зменшіть можливість проникнення НХР (парів, аерозолів) у приміщення: щільно зачиніть вікна та двері, димоходи, вентиляційні люки, щілини в рамах вікон та дверей заклейте, вимкніть джерела газо-, електропостачання та загасіть вогонь у печах.

·         Чекайте повідомлень від органів влади з питань надзвичайних ситуацій за допомогою засобів зв'язку.

·         Знайте, що уражаюча дія конкретної НХР на людину залежить від її концентрації у повітрі та тривалості, тому, якщо немає можливості покинути небезпечну зону, не панікуйте і продовжуйте вживати заходи безпеки.

·         Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуйтеся до евакуації.

·         Попередьте сусідів про початок евакуації. Надайте допомогу дітям, інвалідам та літнім людям. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

·         Залишаючи приміщення (квартиру, будинок), вимкніть джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть засоби захисту.

·         Виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру, та обходьте тунелі, яри, лощини – в низинах може бути висока концентрація НХР.

·         При підозрі на ураження НХР уникайте будь-яких фізичних навантажень, необхідно пити велику кількість рідини (чай, молоко, сік, воду) та звернутися до медичного закладу.

·         Вийшовши із зони зараження, зніміть верхній одяг, ретельно вимийте очі, ніс та рот, по можливості прийміть душ.

·         З прибуттям на нове місце перебування, дізнайтеся у місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

 

Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей

Уряд розширив умови надання грантів для розвитку виноградарства та садівництва

«Політика героїв»: Запорізька область переймає досвід роботи з ветеранами в Кривому Розі

Дозвілля для дітей: в одному із запорізьких шелтерів для ВПО відкрили дитячий майданчик

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 09.08.2024

Впродовж доби окупанти 405 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 897-го дня війни