Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій ОДА відбувся брифінг голови щодо безпекової ситуації в області

23 лютого 2022 - 19:11

Сьогодні голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух провів брифінг, на якому розповів про поточну ситуацію у країні та Запорізькій області.


Так, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони на усій території України, крім Донецької та Луганської областей, введено надзвичайний стан. Це рішення було прийнято на селекторній нараді з Офісом Президенту України. Тут були присутні голови ОДА, міські глови, керівники НПУ, ДСНС, СБУ, Міністерства Оборони України та Сил Територіальної оборони, які обговорили проблемні питання пов’язані з реалізацією зазначеного указу. 


Як зазначив Олександр Старух, у зв’язку з введенням надзвичайного стану, у дію вводять наступні положення:


  • Починають діяти оперативні штаби під головуванням керівників обласних державних адміністрацій. До складу оперативного штабу входять представники обласних силових та військових структур, керівництво органів державної влади,  міські голови та керівництво органів місцевого самоврядування. 

  • Встановлюється посилений контроль в’їздів та виїздів з території міст та областей.

  • Може обмежуватися рух транспортних засобів та проводитись їх огляд.

  • Встановлюється заборона проведення масових заходів та заходів протестного характеру.

  • Рішення про мобілізацію не обговорюється. Наразі додаються лише 36 тисяч резервістів – це резервісти першої хвилі. Люди, які вже мають бойовий досвід і можуть додати максимум до оборони вже зараз.

  • В Луганській і Донецькій областях правовий режим надзвичайного стану не потрібен, оскільки там продовжується Операція обʼєднаних сил, і це регулюється іншими правовими інструментами.

  • Комендантську година на територіях областей та міст не вводиться  допоки не буде прийняте відповідне рішення.


Голова ЗОДА наголосив, що всі потреби ТерОборони будуть вирішуватися в оперативному режимі. Найближчим часом будуть організовані та проведені навчальні збори  резервістів в батальйонах і бригадах ТерОборони. Ці навчання будуть проводитися протягом 30 днів.


Олександр Старух звернув особливу увагу на те, що наразі головним є збереження спокою та якісне інформування:


  • Окремо закликаю всіх мешканців довіряти новинам лише з офіційних джерел інформації. Зокрема відслідковуйте сайти ОДА та офіціальні сторінки соціальних мереж ОДА та мої особисті. Також від сьогодні кожного ранку о 10:00 будуть проводитися брифінги Оперативного штабу. Ми будемо повідомляти вас про всі наступні кроки та рішення.   Сьогодні немає політики в країні. Є спільні погоджені дії та рішення. Ми працюємо синхронно та будемо продовжувати роботу разом в режимі 24/7.


Щодо рішення РНБО про надзвичайний стан, правовий режим надзвичайного стану принципово відрізняється від правового режиму воєнного стану. Надзвичайний стан – це інструмент, який дозволяє превентивно реагувати на певні загрози національній безпеці та нормальному суспільному життю.Тому щоб дати більше можливостей спеціальним службам, міністерству внутрішніх справ, конкретним адміністраціям на місцях – ухвалюється рішення про надзвичайний стан. Конкретна деталізація цього рішення буде залежати від практичних обставин – від того, що реально відбувається на конкретній території.


“Якщо ситуація буде такою, як зараз, може бути застосовано менше спеціальних інструментів. Якщо дестабілізаційні акти, наприклад, на кордонах, у прикордонних районах чи ще десь на території України будуть більш зухвалими, то буде і більше інструментів реагування. Надзвичайний стан вводиться на 30 днів. Головна історія наразі -  це виконувати свої обов’язки на своїх робочих місцях”, - підкреслив Олександр Старух.




Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей

Уряд розширив умови надання грантів для розвитку виноградарства та садівництва

«Політика героїв»: Запорізька область переймає досвід роботи з ветеранами в Кривому Розі

Дозвілля для дітей: в одному із запорізьких шелтерів для ВПО відкрили дитячий майданчик

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 09.08.2024

Впродовж доби окупанти 405 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області