Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Історія Запорізьких мостів: як все починалось

2 лютого 2022 - 20:54

Сьогодні у кінотеатрі ім. Довженка відбулась панельна дискусія за участі голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Старуха "Мости. Будівництво. Транспорт. Люди”.  Гостями  першого блоку дискусії "Мости. Будівництво” стали колишній начальник Управління капітального будівництва Іван Сухомлин, начальник служби автомобільних доріг у Запорізькій області Олег Галич та  головний інженер ТДВ "Інститут "Дніпродіпротранс" Віталій Марочка.

Запорізькі мости довгий час були символом довгобуду. Але після відновлення будівництва  вони стали флагманом програми Президента України Володимира Зеленського “Велике будівництво”.  

  • Ясно, що були політичні мотиви, спочатку під президентські вибори 2004 року, потім під інші мотиви, але головне те, що була розбалансованість та розконсолідованість. Але після того, як був обраний  Президентом Володимир Зеленський,  у 2019 році він сказав, що починається програма “Велике будівництво”. І завдання нашого покоління - будувати. Тоді і почалась робота, - розповів Олександр Старух

Учасники дискусії також поговорили про передісторію будівництва мосту та про сам робочий процес. Зокрема,  Іван Сухомлин розповів про те, як працювали попередні покоління будівельників та як взагалі був узгоджений план будівництва.

  • Не 35 років, а мабуть більше. Запорізькі мости мали діяти спільно із АЕС. Вдаватися в історію я вже не буду, оскільки вона мало кого цікавить. Усіх цікавить майбутнє. Сьогодні ми маємо  збудовану верхову частину мостів, яка  вже функціонує. І мабуть, як сказали і будівельники, і Президент, буде і низова частина до Дня Незалежності, - поділився Іван Сухомлин.

Для вітчизняних будівельників цей об’єкт став справжнім іспитом на професіоналізм, адже в Україні мостів не будували понад 30 років - більшість робіт наші фахівці виконували вперше в своєму житті. Проте, як зазначив начальник   Служби автомобільних доріг у Запорізькій області Олег Галич, будівництво моста допомогло нашим будівельникам здобути новий досвід та знання, а це, у свою чергу, допоможе у подальших будівельних роботах, допоможе  у встановленні дружніх контактів. 


Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 898-го дня війни

Обмін досвідом та ідеями: у Запоріжжі пройшла літня школа «Юний правознавець» для підлітків

У Запоріжжі відзначили Міжнародний день корінних народів світу

Повністю готові: Запорізька гімназія № 63 вже складає розклад для очного навчання дітей

Уряд розширив умови надання грантів для розвитку виноградарства та садівництва

«Політика героїв»: Запорізька область переймає досвід роботи з ветеранами в Кривому Розі

Дозвілля для дітей: в одному із запорізьких шелтерів для ВПО відкрили дитячий майданчик