Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кваліфіковані робітники – запорука економічного розвитку країни

5 листопада 2021 - 15:20

В обласній державній адміністрації під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Руслана Шиханова відбулося засідання регіональної ради професійної освіти. Захід відбувся у комбінованому, онлайн та оффлайн, режимі.

Відкриваючи засідання, Руслан Шиханов зазначив, що в Україні триває реформування професійно-технічної освіти:

- Ця реформа є однією з основоположних частин майбутнього зростання економіки в Україні, що, в свою чергу, означає ріст ВВП та покращення якості життя населення. Зважаючи на складну ситуацію в країні, пов’язану з поширенням COVID-19 та  карантинними обмеженнями, в цілому область має низку позитивних тенденцій, зокрема: нарощування обсягів промислового та сільськогосподарського виробництва, суттєве поліпшення ситуації у сфері залучення інвестиційних ресурсів, підвищення фінансової спроможності місцевих бюджетів та збільшенням рівня доходів населення. Підготовка робітничих  кадрів для промисловості регіону при цьому має важливе значення. На останньому засіданні регіональної ради у квітні 2021 року ми говорили про важливість реформи професійно-технічної освіти в Україні  та підтримці її з боку Президента України. 31 березня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти», основна мета якого - здійснити якісні зміни у професійно-технічній освіті. Виконання цих завдань дозволить отримати ефективну систему професійної освіти, яка є базою для економічного розвитку держави, запорукою професійної реалізації особистості впродовж життя. За сприяння експертів програми «EU4Skills» ми першими в Україні розробили Стратегічний план розвитку регіональної системи професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області на 2021-2027 роки. Стратегічний план передбачає підвищення спроможності закладів професійно-технічної освіти, зокрема, оновлення навчальні програми та матеріально-технічної бази.

Експерт з питань професійної (професійно-технічної) освіти Ради з питань освіти та молоді Естонії Рауль Аммер повідомив про програму «EU4Skills» у цій країні,  регіональний координатор Програми «EU4Skills» Ольга  Пушина доповіла про стан її реалізації  в Запорізькій області. Проєкт «EU4Skills», який реалізовує в нашій країні Міністерство освіти і науки України, покликаний реформувати професійно-технічну освіту з метою зробити навчання таким, що відповідає вимогам ринку праці, допомогти молоді та дорослим реалізувати власний потенціал. Проєкт розроблено за фінансової підтримки Європейського Союзу і впроваджується його країнами-членами – Німеччиною, Фінляндією та Польщею. В Україні проєкт діє у Запорізькій, Миколаївській, Полтавській, Рівненській, Вінницькій, Львівській та Чернівецькій областях.

Заступник директора департаменту-начальник управління Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Сороченко повідомила про підсумки виконання регіонального замовлення у 2021 році та оголосила  прогнозні показники потреби в робітничих кадрах на регіональному ринку праці на 2022 рік:

- У квітні 2021 року рішенням регіональної ради професійної (професійно-технічної) освіти при Запорізькій обласній державній адміністрації затверджено зведені проєктні обсяги регіонального замовлення на 2021 рік для закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області на підготовку робітничих кадрів та фахових молодших бакалаврів загальною кількістю 5112 осіб. Станом на 30 серпня 2021 року 11 закладів виконали на 100 відсотків або суттєво перевиконали план набору, затверджений у квітні 2021 року. Разом з тим, декілька закладів виконали план набору лише на 74-84 відсотки. Прогноз потреби в робітничих кадрах на регіональному ринку праці на 2022 рік - 5313 осіб.

 Учасники заходу дійшли згоди, що у професійно-технічній освіті Запорізької області необхідно завершити оптимізацію мережі закладів професійної (професійно-технічної) освіти, динамічно реагувати на зміни відповідно до запитів роботодавців, з метою оновлення  змісту освіти інтегрувати різні професії, у разі потреби, отримувати ліцензії на підготовку за новими професіями.

 

Департамент культури та інформаційної політики


 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 901-го дня війни

Молодого запорізького вченого Руслана Амінова відзначили премією КМУ

Майже 200 мільйонів гривень компенсації за пошкоджене та зруйноване житло: про реалізацію програми єВідновлення в регіоні

У Запоріжжі триває реєстрація на участь у Всеукраїнському забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»

Платформа UNITED 24 MEDIA: Україна розповідає світові правду про російсько-українську війну

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 12.08.2024

«Син захищав свою країну. За це його засудили на 24 роки», – мати оборонця Азовсталі Наталя

Впродовж доби окупанти 357 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 900-го дня війни

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.