Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі вшанували відомих історичних особистостей

8 лютого 2021 - 12:10

У сквері ім. О. Пушкіна відбулися урочистості з нагоди відкриття пам’ятників Святому Івану Павлу ІІ та міському голові Олександрівська Феліксові Мовчановському, а також вулиці ім. Св. Івана Павла ІІ біля Собору Бога Отця Милосердного римо-католицької церкви. 

Гостями урочистостей стали директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко, представники обласної та міської влади, голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані, лідери та члени польського та інших національно-культурних товариств області, науковці, краєзнавці, представники громадськості, меценати. У заходах також взяли участь працівники посольства та консульств Республіки Польща в Україні, керівники  РКЦ, очільники й представники інших церков.

Пам’ятник Феліксові Мовчановському в Запоріжжі встановлений Товариством польської культури ім. Св. Івана Павла ІІ і меценатами, за підтримки Запорізької міської ради. Проєкт профінансовано за сприяння Канцелярії голови ради міністрів Республіки Польща в рамках підтримки польської громади та поляків за кордоном.

Директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко подякував польській та католицькій спільнотам області за активність, а депутатському корпусу області та міста – за підтримку ініціатив громадськості. 

Довідково.

Фелікс Мовчановський – відома постать в історії становлення м. Запоріжжя –  двічі обраний голова міста Олександрівськ у період 1900-1917 років, меценат, підприємець, просвітитель, культурний діяч, який відкрив у місті першу електростанцію, водогін, побудував першу в історії країни (другу після Лондонської) школу-хутір для дітей з проблемами слуху, інші освітні заклади (в деяких будівлях зараз розташовано корпуси сучасних вищих навчальних закладів). Фелікс Мовчановський розпочав будівництво першого костелу в місті, підтримував розвиток усіх національних громад і представників усіх релігій. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі

Впродовж доби окупанти 401 раз били по 15 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 905-го дня війни

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей»: навчатися офлайн зможуть одночасно 175 учнів

Громади Запорізької області переймають досвід Дніпропетровщини в наданні адміністративних послуг

Грошові сертифікати за інтелектуальні здібності: у Запорізькій області відзначили випускників, що отримали найвищі бали на НМТ

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024

Безоплатний онлайн-тест для ветеранів: перевірити своє психічне здоров’я та отримати рекомендації можна в декілька кліків

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.08.2024

Впродовж доби окупанти 362 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського щодо 904-го дня війни

Чергове засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність» при Запорізькій ОВА: розглянуто звернення громадської організації