Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вузи мають стати рушійною силою розвитку Запорізького регіону!

14 січня 2021 - 08:20

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Олександр Старух під час першої зустрічі з очільниками провідних вищих навчальних закладів області. Влада запрошує науково-педагогічні колективи до активної участі у розробці регіональних програм соціально-економічного розвитку та підвищенні кваліфікації фахівців бюджетної сфери. 

До розмови долучилися ректори Запорізького національного університету Микола Фролов, національного університету «Запорізька політехніка» Сергій Бєліков, Запорізького державного медичного університету Юрій Колесник, Таврійського державного агротехнологічного університету Володимир Кюрчев, Мелітопольського державного педагогічного університету Анатолій Солоненко, Бердянського державного педагогічного університету Ігор Богданов.

  • У нас є ідея реалізувати проєкт «Запоріжжя - інженерна столиця України». Хочемо показати, що ми - центр сучасних технологічних рішень у вертолітобудуванні, металургії, обчислювальній техніці та електроніці, - наголосив Олександр Старух. 

Всі передумови для цього є. «Запорізька політехніка» стала холдером міжнародного гранту, побудувала лабораторію хмарних обчислень та технохаб, що оснащені за останнім словом техніки. ЗНУ та БДПУ реалізують проєкт Європейського інвестиційного банку із масштабного утеплення гуртожитків. Науковці МДПУ готові долучитися до обласної програми соціально-психологічної реабілітації ветеранів АТО. ТДАТУ успішно працює за концепцією «дуальної освіти». Майбутні агрономи та механізатори  використовують теоретичні знання на практиці та отримують непогану прибавку до стипендії. Медичний університет, незважаючи на пандемію, залучає на навчання сотні нових іноземних студентів. 

Також керівники вузів говорили про спільні проблеми. Серед них – недосконала формульна система фінансування, через що особливо постраждали педагогічні вузи. Студентам інженерних та аграрних спеціальностей великі труднощі створює дуже важкий вступний іспит до магістратури з іноземної мови. Абсолютно необґрунтованим виглядає і ЗНО для заочників, значна частина яких закінчили школу багато років тому. Великі фінансові втрати понесли вузи і через карантин.

 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Субсидії: хто та як може оформити?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.08.2024

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі

Впродовж доби окупанти 401 раз били по 15 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 905-го дня війни

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей»: навчатися офлайн зможуть одночасно 175 учнів

Громади Запорізької області переймають досвід Дніпропетровщини в наданні адміністративних послуг

Грошові сертифікати за інтелектуальні здібності: у Запорізькій області відзначили випускників, що отримали найвищі бали на НМТ

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024

Безоплатний онлайн-тест для ветеранів: перевірити своє психічне здоров’я та отримати рекомендації можна в декілька кліків

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.08.2024

Впродовж доби окупанти 362 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області