Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На базі Оріхівської лікарні відпрацьовано алгоритм реагування на аварійне відключення електропостачання

2 грудня 2020 - 15:55

На базі Оріхівської центральної районної лікарні відбулись спеціальні навчання щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, внаслідок якої було відключено енергопостачання. 

Тренування відбулись під керівництвом заступниці голови облдержадміністрації Олени Теряєвої за участі керівниці апарату облдержадміністрації Зінаїди Бойко та  заступника начальника Головного управління з реагування на надзвичайні ситуації ГУ ДСНС України у Запорізькій області Олександра Семененка.

Мета тренування – відпрацювання алгоритму дій  з керівництвом та персоналом лікарні та їх взаємодія зі спеціалізованими службами щодо своєчасного підключення реанімації, інфекційного відділення та інших до альтернативних джерел енергопостачання.

Згідно легенди, через негоду відбулась аварія на електромережі, внаслідок чого лікарня залишилась без центрального електропостачання. Необхідно було забезпечити сталу роботу апаратів штучної вентиляції легенів та кисневих концентраторів, що допомагають у лікуванні хворих на ковід.

Під час навчання було запущено дизельний генератор, що є у лікарні. Проте учасники навчання відпрацювали ще одну вводну – коли генератор виявився зламаний. Тоді для порятунку хворих були задіяні сили рятувальників Оріхівського підрозділу ДСНС, комунальників та приватних структур. Для ліквідації наслідків аварії знадобилось близько 20 хвилин. Всі служби спрацювали злагоджено.

Як розповіла заступник головного лікаря Оріхівської центральної районної лікарні Інна Носенко, лікарня розрахована на 160 ліжок. Під хворих на COVID-19 виділено 70 ліжок, з них 68 забезпечені киснем. За кошти державної субвенції було збудовано централізовану кисневу мережу на 37 точок, а також виділено 31 кисневий концентратор.

На сьогодні в лікарні зайнято 55 ліжок: 40 пацієнтів з підтвердженим діагнозом та 15 з підозрою на коронавірус. На кисневій підтримці знаходиться 47 пацієнтів. 21 ліжко з централізованою подачею кисню вільне.

За словами Інни Носенко, питання відключення від центрального енергопостачання залишається дуже актуальним, бо особливо взимку такі аварійні ситуації трапляються досить часто.

  • Сьогодні на базі лікарні відпрацьовані дії щодо реагування на таку внештатну ситуацію. На основі цього буде розроблено алгоритм дій для всіх інших медичних закладів Запорізької області. Важливо швидко та злагоджено реагувати на можливі наслідки аварійної ситуації. Від кожної додаткової хвилини може залежати життя хворих! Необхідно, щоб і у нічний час на території лікарні чергував технічний спеціаліст для швидкого запуску дизельного генератора та взаємодії, в разі необхідності, з ДСНС. При надзвичайних ситуаціях важлива комунікація та взаємодія всіх задіяних служб. В кожному медичному закладі має чергувати відповідальний медичний працівник, що матиме актуальну інформацію про хворих на ШВЛ і кисневих концентраторах, щоб мати змогу координувати роботу технічного персоналу та ДСНС за пріоритетами. Цей алгоритм дій стане взірцем і “дорожною картою” для інших медичних закладів області. Але алгоритм повинен бути адаптованим, і відпрацьований кожним закладом охорони здоров’я з урахуванням їх особливостей, – наголосила Олена Теряєва.

Проведення таких навчань мають здійснити всі заклади охорони здоров’я Запорізької області. Як підкреслила Олена Теряєва, дане питання буде прийнято до розгляду на найближчому засіданні регіональної комісії ТЕБ НС.

Нагадаємо, що після трагічної загибелі двох пацієнтів з COVID-19 в лікарні у Львівській області головою Запорізької облдержадміністрації Віталієм Боговіним ініційовано позапланові перевірки автономних джерел електропостачання у всіх лікарнях Запорізької області.

Також за участю фахівців ГУ ДСНС України у Запорізькій області здійснено перевірки кількості наявних джерел безперебійного живлення в інтернатних закладах, комунальних підприємствах, підприємствах приватної форми власності на територіях. 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.08.2024

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі

Впродовж доби окупанти 401 раз били по 15 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 905-го дня війни

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей»: навчатися офлайн зможуть одночасно 175 учнів

Громади Запорізької області переймають досвід Дніпропетровщини в наданні адміністративних послуг

Грошові сертифікати за інтелектуальні здібності: у Запорізькій області відзначили випускників, що отримали найвищі бали на НМТ

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024

Безоплатний онлайн-тест для ветеранів: перевірити своє психічне здоров’я та отримати рекомендації можна в декілька кліків

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.08.2024