Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розповсюджені в мережі «фейки» про стан медичної системи області не відповідають дійсності

18 листопада 2020 - 18:10

Вчора в деяких ЗМІ з'явилась фейкова інформація стосовно того, що запорізькі медики масово звільняються з лікарень, а хворих приймають у медичних закладах не в палатах, а у коридорі. Проте, ця інформація не відповідає дійсності. Заступниця голови ОДА Олена Теряєва особисто прокоментувала ситуацію із ліжковим фондом для лікування хворих на COVID-19 у медичних закладах Запорізької області.

На даний час маємо керовану ситуацію. Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації щоденно моніторить інформацію щодо можливостей медичної мережі області. В області розгорнуто 1862 ліжка для лікування хворих на ковід. Протягом останніх діб індикативний показник завантаженості ліжок – 60-64%. Натепер є вільними 559 ліжок, наприклад, в Запоріжжі – 140, в Бердянську – 30, в Мелітополі – 34. Станом на 18 листопада забезпечено киснем 1021 ліжко, це 54% від всіх, що виділені зараз для лікування хворих з ковід. Рішенням регіональної ТЕБ НС від 06 листопада  затверджено план розгортання додаткових 409 ліжок. Найближчим часом будемо мати 2112 ліжок під ковід. Відповідні територіальні ТЕБ НС затвердили план розгортання додаткових ліжок в медичних закладах на своїх територіях. Плануємо в цілому в Запорізькій області розгорнути 4072 ліжка, що складають 50% від загального ліжкового фонду за мінусом спеціалізованих ліжок.

Для збільшення кисневого забезпечення  ліжок, виділених під ковід, і надання допомоги  медичним закладам із державного бюджету надійшло дві субвенції. 25,151 млн гривень – перша субвенція, друга – майже 31,5 млн гривень. Перша державна субвенція розподілена по медичним закладам і вже маємо результати. Створено 307 додаткових кисневих точок. Наприклад, Мелітопольська багатопрофільна лікарня  зробила 80 додаткових точок, Оріхівська багатопрофільна лікарня + 24 точки, Вільнянська лікарня + 14 кисневих точок. Створений мобільний кисневий парк із  300 кисневих концентраторів для направлення в медичні заклади, що працюють з ковідом. За два дні вони вже будуть працювати в 14 медичних закладах, які мають дефіцит кисню на даний час з урахуванням перебування пацієнтів з важким станом. Робота по кисневому забезпеченню продовжується цілодобово, – наголосила Олена Теряєва.

Олена Теряєва також підкреслила, що лікарні області, де приймають пацієнтів з COVID-19, забезпечені медичними препаратами для лікування ковіду, а також засобами індивідуального захисту для  медичних працівників. Цю тезу підтвердила і директорка міської лікарні № 7 Ірина Смирнова. З її слів, у закладі є всі потрібні медичні препарати відповідно до протоколу лікування хворого на COVID-19. Ліки пацієнти самостійно не купують. За потреби родичі пацієнтів приносять в лікарню памперси та  інші засоби для догляду за хворими.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.08.2024

Впродовж доби окупанти 371 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.08.2024

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі

Впродовж доби окупанти 401 раз били по 15 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 905-го дня війни

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей»: навчатися офлайн зможуть одночасно 175 учнів

Громади Запорізької області переймають досвід Дніпропетровщини в наданні адміністративних послуг

Грошові сертифікати за інтелектуальні здібності: у Запорізькій області відзначили випускників, що отримали найвищі бали на НМТ

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024