Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькою ОДА проводиться підготовка нової ефективної програми захисту довкілля

15 жовтня 2020 - 17:30

Сьогодні, під головуванням очільника Запорізької області Віталія Боговіна відбулося засідання круглого столу  щодо розроблення проєкту Обласної комплексної програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на 2021-2027 роки. 

Захід відбувся за участі представників найбільших промислових підприємств міста Запоріжжя, еко-активістів та ЗМІ. У нараді також взяли участь заступник голови ОДА Віталій Тишечко, радник голови ОДА Андрій Буйний, представники Департаменту захисту довкілля облдержадміністрації та члени постійної комісії з питань екології Запорізької обласної ради.

Наприкінці вересня за ініціативи ОДА була проведена зустріч з керівництвом суб’єктів господарювання, об’єкти яких належать до першої групи підприємств-забруднювачів повітря. Було вирішено рекомендувати суб’єктам господарювання надати до облдержадміністрації власні інвестиційні проєкти щодо оновлення виробничих потужностей та зменшення викидів, а Департаменту захисту довкілля підготувати проєкт меморандуму про співпрацю і розробити проєкт програми з урахуванням наданих пропозицій.

Сьогоднішня зустріч робочої групи відбулася позапланово у зв'язку з погіршенням екологічної ситуації через несприятливі метеорологічні умови. За інформацією пересувного лабораторного центру, було зафіксовано перебільшення показників викидів у понад 20% проб. Найбільші перевищення зафіксовано у Заводському, Вознесенівському, Дніпровському та Шевченківському районах міста. Дана ситуація підтверджує той факт, що підготовка нової ефективної програми захисту довкілля є як ніколи актуальною.

  • На жаль, сьогодні фіксуються перебільшення норм викидів. Громадськість вимагає від влади реакції та вживання реальних заходів, які допоможуть вирішити проблеми навколишнього середовища. Для мене дуже важливо, аби нашу область перестали називати неблагополучною з точки зору екології. Щоб люди не мітингували на вулицях від безвиході, а спокійно жили та працювали. Ми всі разом живемо в місті Запоріжжі, ходимо одними і тими ж вулицями. Тому нам треба разом розробити програму охорони довкілля, спланувати дії та йти до їх реалізації, - наголосив під час зустрічі Віталій Боговін.

Під час круглого столу учасники обговорили наявні інвестиційні екологічні проєкти підприємств, терміни реалізації та показники ефективності.

Представники громадськості озвучили свої пропозиції та побажання щодо залучення до розробки Обласної комплексної програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на 2021-2027 роки більшої кількості громадян та науковців. Необхідно також провести аналіз попередніх екологічних програм, щоб розуміти, які заходи було реалізовано, а які ні. 

Окремо були висловленні пропозиції відносно розробки комплексної програми моніторингу навколишнього середовища. 

Від представників постійної комісії з питань екології Запорізької обласної ради надійшла пропозиція сприяти залишенню 100% екологічного податку на місцевому рівні, а також збільшити фінансування екологічних програм в області.

За результатами зустрічі усі пропозиції будуть враховані, діяльність продовжується у запланованому напрямі. Незабаром відбудеться підписання меморандуму про співпрацю між владою та запорізькими промисловими підприємствами щодо зниження рівня забруднення атмосферного повітря.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.08.2024

Впродовж доби окупанти 371 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.08.2024

«Школу ніщо не замінить»: в спеціальній школі-інтернаті № 2 готуються до навчання у змішаному форматі

Впродовж доби окупанти 401 раз били по 15 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 905-го дня війни

Запорізька школа-інтернат «Козацький ліцей»: навчатися офлайн зможуть одночасно 175 учнів

Громади Запорізької області переймають досвід Дніпропетровщини в наданні адміністративних послуг

Грошові сертифікати за інтелектуальні здібності: у Запорізькій області відзначили випускників, що отримали найвищі бали на НМТ

Нагорода за розвиток бізнесу: подовжено прийом заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards 2024