Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Музеї Запорізького краю оновлюють експозиції та пропонують нові можливості відвідувачам

15 липня 2020 - 13:05

Музейні заклади відіграють велику роль у збереженні історичної пам’яті. Від того, яку історичну інформацію про Україну та Запорізький край сприймуть відвідувачі музеїв, залежить формування їх національної свідомості.

У Запорізькій області діють 25 музейних закладів, у тому числі, музеї у двох національних заповідниках. Це Національний заповідник «Хортиця» та Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила». Загалом 22 музеї – історико-краєзнавчого профілю.

Щороку музеї області відвідують понад 550 тисячі відвідувачів. У них проводиться понад 12,5 тисяч екскурсій, близько 400 виставок. У фондах музеїв зберігається понад 43 тисячі оригінальних предметів.

– Загалом діяльність більшості музеїв, а особливо виставкова та масова робота, свідчить про їх відповідність викликам часу. Але слід визнати, що головна складова публічної діяльності музеїв Запорізького краю – це їх стаціонарні експозиції, які у більшості побудовані ще до проголошення незалежності України. Звідси залишається нагальним створення сучасних музеїв нового типу, які виконують не лише традиційну функцію, але є науковими й духовними центрами, музеїв, які пропонують нове бачення, нове осмислення тієї чи іншої історико-краєзнавчої проблеми. З цього приводу Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації став ініціатором розробки Концепції щодо створення музейних експозицій з історії України та Запорізького краю, – зазначив директор Департаменту Владислав Мороко.

У підготовці Концепції взяли участь кандидати історичних наук Георгій Шаповалов, Федір Турченко, Владислав Мороко, Сергій Білівненко, Олексій Штейнле, науковці Михайло Мордовськой, Валерій Стойчев та інші.

– Здійснення реекспозиційних робіт потребує значних фінансових витрат. Департаментом до Програми розвитку культури області на 2018-2022 роки включено заходи щодо реекспозиції музеїв області. І на сьогодні, незважаючи на недостатнє фінансування, реекспозиції проведені у Запорізькому обласному, Бердянському, Мелітопольському, Пологівському, Оріхівському краєзнавчих музеях, – зауважив Владислав Мороко.

Так, у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї здійснено реекспозицію чотирьох залів, оформлено кілька нових експозицій, постійних виставок, у тому числі: «Майдан. Початок незалежності», «АТО: війна за незалежність», «Запоріжжя на зламі імперій 1914-1921 рр.», «Економічний розвиток краю у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.», «Дніпрогес: підкорення стихії» тощо.

Бердянський краєзнавчий музей у минулому році здійснив масштабну роботу по створенню нової експозиції «Завершальний період Української революції 1917-1921 рр. на території Приазов’я» та «Бердянськ у період відбудови 1920-1930-х рр.». У червні цього року в музеї історії м. Бердянська – філії Бердянського краєзнавчого музею був відкритий для відвідувачів експозиційний розділ «Бердянський морський торговельний порт в умовах сучасності» тощо.

За останніх три роки в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї оновлено експозиції «Наш край з XV ст. до 1916 р.», «Мелітопольщина у період 1939-1943 рр.», «Війна на сході України: битва за незалежність», проведено реекспозиційні роботи в залі «Почесні громадяни міста Мелітополя».

– У Музейних студіях «Місто за порогами» Національного заповідника «Хортиця» 24 червня відбулося відкриття потужної нової експозиції «Де є бої – там є герої», присвяченої славетній історії українського козацтва та її найяскравішому епізоду – Національно-визвольній війні під проводом Б. Хмельницького. На основі цієї виставки ми спільно із заповідником плануємо провести нараду з директорами комунальних музеїв області по обміну досвідом роботи щодо побудови нових креативних експозицій, – наголосив Владислав Мороко.

Щоб мати додаткову фінансову підтримку, музеї беруть активну участь у різних грантових проєктах. Нещодавно оголосили результати відбору музеїв - учасників проєкту «Музей відкрито на ремонт 2020», який організовано за сприяння Українського культурного фонду. Відібрано 22 музеї серед майже півтори сотні поданих заявок. До цього переліку увійшов і Пологівський районний краєзнавчий музей.

Карантин вніс свої корективи в діяльність музейних закладів. Щоб не поривати зв’язку з відвідувачами, онлайн екскурсії, виставки в соцмережах проводили Національний заповідник «Хортиця», Запорізький обласний краєзнавчий музей, Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова», музей «Подвиг» – філія Бердянського краєзнавчого музею. Мелітопольський міський краєзнавчий музей з перших днів карантинних заходів долучився до світової ініціативи #MuseumFromHome і розпочав свій проєкт #MLTMuseumFromHome тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю


 

(., 0Kb)

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 910-го дня війни

Запорізька міська лікарня готується до масштабного оновлення: травматологічний корпус отримає нове життя

Запоріжці на п'єдесталі: представники обласної та міської влади відзначили срібного призера Олімпійських ігор Парвіза Насібова та фіналістку Вікторію Кесарь

Обстріли Малокатеринівки: кількість поранених дітей зросла

Зворотній зв’язок із бізнесом: для підприємців доступна платформа «Пульс»

Ще один чорний день для Запорізького краю: ворог безжально вбиває дітей та мирних громадян

Як ВПО можуть отримати допомогу щодо психічного здоров’я: пояснення від НСЗУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.08.2024

Впродовж доби окупанти 303 рази били по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 909-го дня війни

Уряд ухвалив Постанову про Національний кешбек: українці отримають компенсацію 10% за купівлю українських товарів

«Головне – що всередині»: в Україні стартувала комунікаційна компанія про здорове харчування