Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькому СІЗО та Вільнянській колонії стартував проєкт щодо платної послуги з надання поліпшених умов ув’язненим

31 травня 2020 - 11:13

Сьогодні, 31 травня, у Запорізькому слідчому ізоляторі та у Вільнянській установі виконання покарань №11 в рамках експериментального проєкту Міністерства юстиції України щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов у слідчих ізоляторах України, відкрито платні камери з поліпшеними умовами розміщення для ув’язнених.

На відкритті побував  міністр юстиції України Денис Малюська.

Даний експеримент впроваджується Урядом з метою виключення корупційної складової при розподілі ув’язнених по камерах та покращення умов тримання під вартою. Це дозволить ліквідувати корупцію в системі розподілу камер, аби люди не платили хабарі за кращі умови, та отримати додаткове фінансування для покращення умов у закладі відбування покарань.

– СІЗО отримують гроші лише з держбюджету. Іноді допомагає місцева влада. Відповідно в них немає коштів ні на що. Фінансування не вистачає навіть на постільну білизну, не кажучи вже про ремонти і нормальне харчування. Якщо ремонти проводяться, то часто це робиться за рахунок людей, які там утримуються. Згенерувати надходження коштів на фінансування СІЗО – одна з цілей цієї реформи. Друга – прибрати корупцію. Адже об’єктивно є камери кращі, є гірші. Іноді різниця між камерами шалена. Це – генератор корупції. Хочемо зробити так, щоб ці кошти потрапляли до бюджету, – пояснив Денис Малюська.

У Запорізькому СІЗО вартість платних камер складатиме: за 1 добу-570 грн; за тиждень-1990 грн.

За цю плату ув’язненим будуть надаватися місця у камерах з побутовими умовами, поліпшеними порівняно до тих, що зараз є у звичайних камерах. Це платні камери із збільшеною нормою площі на одного ув’язненого, із відгородженою санвузловою зоною та мінімальним набором необхідних побутових умов.

Плату за такі послуги  справлятимуть після написання заяви та перерахунку коштів на рахунок спеціального фонду слідчого ізолятора, який використовуватиметься для поліпшення умов у звичайних камерах: поточні ремонти приміщень, заміна сантехніки, електрики та інших побутових умов.

Договір щодо поселення у покращену камеру укладатиметься між ув’язненим і адміністрацією у письмовому вигляді. 

– Цей проєкт носить експериментальний характер і має довести або заперечити життєздатність ідеї забезпечення нормальних умов перебування всім ув’язненим при обмеженому державному фінансуванні. Потрібно також наголосити, що у слідчих ізоляторах перебувають люди до вироку суду, а тому юридично їх вина не встановлена. Отже, як і будь-яка інша особа, ув’язнений зможе офіційно собі забезпечити більш комфортні умови існування, при цьому виключно за власним бажанням, - підкреслив міністр.

За результатами проведення експериментального проєкту, завершити який планується 31 грудня 2021 року, буде прийнято рішення про доцільність законодавчого закріплення платної послуги з надання поліпшених побутових умов та харчування ув'язненим.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 947-го дня війни

«Армія відновлення»: вже понад три тисячі направлень було видано на виконання суспільно корисних робіт в Запоріжжі

Поліпшення доступу до ліків в сільській місцевості: в Запорізькій області запускають мобільний аптечний пункт

Вища ефективність та менше ризиків: у Запорізькій обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію на серці

Меморандум про співпрацю між Запорізькою ОДА та Укргазбанком: здешевлення кредитів для місцевого бізнесу

Сімʼя для кожної дитини: обласна влада та ЮНІСЕФ обговорили план дій для захисту інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування

Програма бізнес-навчання REDpreneurUA для ВПО, ветеранів та осіб з інвалідністю: стартував прийом заявок

СБУ повідомила про підозру ще 13 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 362 удари по 9 населених пунктах Запорізької області

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися