Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сімʼя для кожної дитини: обласна влада та ЮНІСЕФ обговорили план дій для захисту інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування

27 вересня 2024 - 15:00

Повернення евакуйованих дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Україну в сімейні форми виховання. Це питання обговорив заступник голови Запорізької ОДА Михайло Семікін з керівницею проєктів захисту дітей Представництва ЮНІСЕФ в Україні Ван Чі Фам. До розробки плану дій долучились представники профільних управлінь ЗОДА та спеціалісти із захисту дітей ЮНІСЕФ.

Після початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну заклади інституційного догляду та виховання дітей були евакуйовані за кордон. Наразі в Польщі, Німеччині, Італії та Нідерландах перебуває 261 дитина із Запорізької області.

– Через безпекову ситуацію школи-інтернати, центри соціально-психологічної реабілітації дітей та дитячі будинки не можуть розміщуватися на території Запорізької області. Наші заклади переміщені за кордон або в більш безпечні регіони України, – повідомив заступник голови ЗОДА Михайло Семікін.

Повертати дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які були евакуйовані за кордон, планують виключно в сімейні форми виховання. Зокрема, до прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, усиновлювачів. Для цього потрібно створити відповідні умови для людей, які бажають взяти дитину в родину, та популяризувати сімейні форми виховання серед жителів Запорізького регіону. Для кожної евакуйованої за кордон дитини створять індивідуальний план повернення. 

– Потрібно підтримувати й супроводжувати більшу кількість сімейних форм виховання. Ми розуміємо, що для цього прийомні батьки із Запорізької області потребують не тільки матеріальної допомоги, а й навчання. Також слід працювати над тим, щоб нові сімʼї були сталими, – зауважила представниця ЮНІСЕФ в Україні Ван Чі Фам.

Дитячий фонд ООН створить додаткові умови для дітей із спеціальними потребами або з інвалідністю в Запорізькій області. Окрема увага приділятиметься сімʼям, що опинилися в складних життєвих обставинах. Завдяки глобальній роботі з їх підтримки планують зменшити кількість дітей, які залишилися без батьківського піклування. 

– Наша єдина мета – щоб кожна дитина мала свою сім’ю. Ми повинні діяти виключно в найкращих інтересах дітей, – підсумував Михайло Семікін.

 

Читайте також

«Армія відновлення»: вже понад три тисячі направлень було видано на виконання суспільно корисних робіт в Запоріжжі

Поліпшення доступу до ліків в сільській місцевості: в Запорізькій області запускають мобільний аптечний пункт

Вища ефективність та менше ризиків: у Запорізькій обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію на серці

Меморандум про співпрацю між Запорізькою ОДА та Укргазбанком: здешевлення кредитів для місцевого бізнесу

Програма бізнес-навчання REDpreneurUA для ВПО, ветеранів та осіб з інвалідністю: стартував прийом заявок

СБУ повідомила про підозру ще 13 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 362 удари по 9 населених пунктах Запорізької області

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»