Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вища ефективність та менше ризиків: у Запорізькій обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію на серці

27 вересня 2024 - 14:40

Унікальну операцію на серці з використанням новітнього обладнання провели кардіохірурги Запорізької обласної клінічної лікарні. Це відкриває широкі перспективи для розвитку кардіохірургії в регіоні. Відтепер  пацієнтам із захворюваннями серця надаватимуть більш ефективну допомогу.

Операцію провели 46-річному Андрію – батьку двох дітей. Від народження чоловіку діагностували ваду серця. Однак це не завадило йому вести активний спосіб життя. Він має спортивний розряд з плавання та обожнює велоспорт. За словами Андрія, вроджена хвороба жодного разу не нагадувала про себе до недавнього часу. 

– Спочатку мене почала турбувати сильна задишка. Я думав, що це звичайна застуда. Але згодом почалися сильні болі у грудній клітці з правого боку. Боліло настільки, що я змушений був спати сидячи, оскільки лежати було неможливо. Коли діти дізналися про мій стан, вони буквально змусили мене викликати швидку допомогу, – згадує чоловік.

Швидка доправила запоріжця до відділення кардіохірургії ЗОКЛ. Там лікарі виявили у пацієнта аномалію мітрального клапана та дефект міжпередсердної перетинки. 

– Через складність випадку та вік пацієнту провели пластику мітрального клапана й усунули дефект міжпередсердної перетинки. Окрім цього, треба було зашити вушко лівого передсердя для запобігання тромбоемболічних ускладнень, – прокоментував завідувач відділення кардіохірургії ЗОКЛ Вячеслав Осауленко.

Для проведення складного втручання до медзакладу запросили Андрія Руснака – завідувача відділення Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова. Він спеціалізується на мініінвазивних втручаннях, тобто операціях з мінімальною травмою для пацієнта. 

Операцію провели за допомогою інноваційної торакоскопічної стійки Aesculap з 3D зображенням. Ця система – єдина у південно-східній Україні. Вона дозволяє точно оперувати серце та в режимі реального часу отримувати детальну інформацію про його стан. А значить – суттєво підвищує ефективність та безпеку оперативних втручань.

Завдяки новітньому обладнанню тепер кардіохірурги ЗОКЛ можуть проводити операції на серці без розсічення грудини. Це основна перевага мініінвазивної хірургії. Такий підхід значно знижує ризики післяопераційних ускладнень та скорочує період відновлення пацієнта. Саме так провели операційне втручання й 46-річному Андрію.

– Операція пройшла успішно, без ускладнень. Функцію мітрального клапана повністю відновлено. Результати ехокардіографії підтвердили відмінний результат. Наступного ранку пацієнт вже міг самостійно вставати та пересуватися. Прогнози позитивні, – підсумував завідувач відділення кардіохірургії Вячеслав Осауленко.

Читайте також

«Армія відновлення»: вже понад три тисячі направлень було видано на виконання суспільно корисних робіт в Запоріжжі

Поліпшення доступу до ліків в сільській місцевості: в Запорізькій області запускають мобільний аптечний пункт

Меморандум про співпрацю між Запорізькою ОДА та Укргазбанком: здешевлення кредитів для місцевого бізнесу

Сімʼя для кожної дитини: обласна влада та ЮНІСЕФ обговорили план дій для захисту інтересів дітей, позбавлених батьківського піклування

Програма бізнес-навчання REDpreneurUA для ВПО, ветеранів та осіб з інвалідністю: стартував прийом заявок

СБУ повідомила про підозру ще 13 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 362 удари по 9 населених пунктах Запорізької області

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»