Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зінаїда Бойко на «Переправі» вшанувала пам'ять воїнів, які боролися з нацизмом

8 травня 2020 - 12:09

З нагоди 75-ї річниці з Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко відвідала архітектурно-меморіальний комплекс «Переправа».

Комплекс розташований в місці переправи через Дніпро військовими в листопаді 1943 року. У часи війни річка Дніпро по обидва береги була важливим стратегічним об’єктом.

Пам’ятник побудований у 1968 році до 25-річчя визволення Запоріжжя від нацистських загарбників. Тоді на березі Дніпра було закладено гранітний камінь. Наступного року тут з’явилася висока бетонна стелла, яка спирається на консоль у вигляді плоту. Саме на таких плавучих засобах в 1943 році бійці форсували Дніпро. Згодом було вирішено доповнити її фігурою воїна.

Зінаїда Бойко наголосила, загалом наслідки Другої світової війни для України та світу були страшними. Як свідчить офіційна статистика, в роки Другої світової війни в боях загинули чотири мільйони захисників України, понад п’ять мільйонів жертв серед мирного населення, десятки тисяч сиріт, мільйони людей без домівок, 2,4 мільйони українців примусово були вивезені до Німеччини, 500 000 жертв Голокосту в Україні, 700 міст та 2800 селищ були повністю знищені.

За часи війни полягло понад 100 тисяч воїнів, захисників та визволителів Запорізького краю, понад 130 тисяч уродженців Запорізького краю не повернулись з війни, близько 70 тисяч мирних запоріжців були закатовані в концтаборах в період окупації, 160 тисяч юнаків та дівчат були насильно вивезені на каторжні роботи до Німеччини.

– Такою є наша історія і ми не можемо її забувати. Велику ціну сплатив і сплачує українській народ за свою свободу та незалежність. Саме дух і мужність захисників рідної землі ніколи не згаснуть в нашій пам’яті. Сьогодні ми віддаємо шану, низько вклоняємося усім захисникам України. На жаль, карантинні обмеження дещо змінили звичний вже для нас сценарій відзначення Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом. Але це не заважає нам згадати світлу пам’ять  жертв усіх війн, – прокоментувала Зінаїда Бойко.

Керівниця апарату поклала квіти до меморіального комплексу «Переправа» та вшанувала пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Всебічний розвиток та соціалізація: у Запоріжжі діти почали відвідувати дошкільні заклади

«Я тут. Я поруч»: у Вільнянській громаді відкрили поліцейську станцію для офіцерів громади

Зернові, овочі, технічні культури: в Запорізькій області тривають жнива

Робоча група «Прозорість та підзвітність» за два місяці розглянула 13 ймовірних порушень під час публічних закупівель

Індивідуальні дослідження зовнішніх ринків: безоплатна програма для підтримки бізнесу

Впродовж доби окупанти 310 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 910-го дня війни

Запорізька міська лікарня готується до масштабного оновлення: травматологічний корпус отримає нове життя

Запоріжці на п'єдесталі: представники обласної та міської влади відзначили срібного призера Олімпійських ігор Парвіза Насібова та фіналістку Вікторію Кесарь

Обстріли Малокатеринівки: кількість поранених дітей зросла

Зворотній зв’язок із бізнесом: для підприємців доступна платформа «Пульс»

Ще один чорний день для Запорізького краю: ворог безжально вбиває дітей та мирних громадян