Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада і профспілки – партнери у захисті прав трудівників

21 січня 2009 - 16:51

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух зустрівся з представниками первинних, районних та обласних профспілкових організацій області. Зустріч була присвячена пошуку нових шляхів співпраці та виробленню більш ефективних механізмів взаємодії влади і профспілок у питанні захисту прав трудівників. У заході також взяли участь заступники голови ОДА Олександр Сін й Микола Фролов,  голова обласної ради профспілок Віктор Сластьон.

 Керівники виконавчої влади поінформували присутніх про хід виконання плану антикризових заходів по Запорізькій області на 2008-2009 роки та взаємодію з профспілковими організаціями щодо їх виконання.

Наш регіон став одним з перших в Україні, де була утворена робоча група з питань мінімізації наслідків економічної кризи та розроблений і затверджений відповідний регіональний план антикризових заходів.

Цей документ, що є результатом спільної роботи місцевої виконавчої та представницької влад, підприємців та профспілок, містить 62 пропозиції, які були направлені до центральних органів влади. 10 з них враховані у відповідних постановах чи законопроектах.

Знайшли своє відображення у регіональному плані антикризових заходів і вимоги заяви Запорізької обласної ради профспілок  «Про недопущення погіршення соціально-економічного стану працівників в умовах фінансово-економічної кризи», прийнятої на мітингу трудящих 17 грудня минулого року. Зокрема, передбачено створення робочої групи за участю представників обласної федерації роботодавців та обласної ради профспілок, які будуть проводити спільну роботу з власниками та керівниками підприємств, установ та організацій області щодо дотримання вимог у питанні оплати праці.

На думку Олександра Старуха, зараз важливим напрямком діяльності профспілкових організацій є перегляд колективних договорів на предмет відповідності їх положень чинному законодавству.

- Сьогодні завдання захисту прав трудівників набуває особливої актуальності, – звернувся керівник регіону до профспілкового активу. У цьому питанні ви маєте тісніше співпрацювати і з владою, і з роботодавцями, йти назустріч один одному.

Вирішенню цього завдання має сприяти й коригування Регіональної угоди між обласною владою, профспілками та роботодавцями на 2007-2009 роки відповідно до соціально-економічної ситуації в області, що за останні кілька місяців істотно змінилася.

Серед інших питань, що хвилювали представників профспілок, – і зростання кількості безробітних або таких, що працюють на умовах неповної зайнятості, і соціальні гарантії трудящим, і перспективи розвитку  в умовах обмеженого фінансування у 2009 році.

Охарактеризувавши бюджет-2009 як «бюджет виживання», Олександр Старух наголосив, що наразі найголовнішим завданням у цьому плані є забезпечення повного фінансування усіх захищених статей бюджету – перш за все, на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ.

- На жаль, у самому бюджеті-2009 вже закладена ситуація із невиплатою заробітної плати бюджетникам через кілька місяців. Безперечно, такий бюджет вимагає коригування, і облдержадміністрація вже внесла пропозиції щодо збільшення видатків на захищені статті на 13%, - повідомив  очільник регіону.

На завершення керівництво обласної виконавчої влади висловило готовність проводити подібні зустрічі з представниками профспілкових організацій на регулярній основі.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі