Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кулінарний хаб у Запоріжжі: сучасна освіта для кухарів та реформа шкільного харчування

14 березня 2025 - 13:30

У Запоріжжі відкрили унікальний навчально-практичний центр – Кулінарний хаб. Він стане майданчиком для підготовки майбутніх кухарів, кондитерів і пекарів. Це не просто кухня, а високотехнологічний освітній простір, оснащений сучасним обладнанням, який дозволяє готувати страви відповідно до найновіших гастрономічних стандартів.

Кулінарний хаб створено на базі Запорізького професійного коледжу готельно-ресторанного бізнесу. Хаб оснащений пароконвектоматами, піца-печами, тістомісами, вакууматорами та навіть апаратом для шокової заморозки. Окрім учнів, тут проходитимуть навчання й кухарі шкільних їдалень. Вони впроваджуватимуть нове меню, розроблене Євгеном Клопотенком.

Вартість проєкту – 11 млн грн, з яких на придбання сучасного обладнання витрачено 6,7 млн грн. Оновлення матеріально-технічної бази створило абсолютно нові умови для навчання.

– Раніше при тих умовах, в яких ми працювали, було дуже важко навчати дітей. Наразі у дітей є велике бажання навчатися, а в нас, майстрів, – бажання розвиватися, – зазначив майстер виробничого навчання Максим Тосус.

Навчання у хабі відбуватиметься у дві зміни. Одночасно опановувати нові навички можуть до 20 учнів. Кожне робоче місце має індивідуальну нагрівальну панель, мийку та робочу поверхню. 

– В нас тут є багатофункціональне обладнання. Зокрема, й теплова кулінарна система, в якій можна як смажити і варити, так і готувати на пару, – підкреслила завідувачка НПЦ Марина Назарова.

З навчально-технологічним процесом в новому освітньому просторі ознайомився заступник Міністра освіти і науки України Дмитро Завгородній.

– Загалом ми в 2024 році профінансували з державного бюджету створення 88 навчально-практичних центрів, з яких 11 – кулінарного спрямування. Вони не лише вчать кухарів, а й готують саме майбутніх кухарів шкільного харчування, – наголосив урядовець.

Кулінарний хаб став одним з 4 оновлених навчально-практичних центрів в Запорізькій області. Голова Запорізької ОДА Іван Федоров впевнений, що  покращення матеріально-технічної бази професійно-технічної освіти підвищить якість підготовки фахівців у регіоні.

– Я впевнений, що наші учні повинні вчитися на такому потужному сучасному обладнанні. Це дороге обладнання, і ми маємо максимально раціонально його  використовувати, – підсумував Іван Федоров.

Відкриття Кулінарного хабу у Запоріжжі – це не просто модернізація навчального процесу, а й важливий етап реформи шкільного харчування. Завдяки новітнім технологіям і сучасному підходу до освіти майбутні кухарі отримають не тільки якісні знання, а й практичні навички, які відповідають найвищим стандартам галузі.


Читайте також

«Вікно в мир»: разом із ізраїльською художницею запорізькі школярі створили яскраві малюнки на стінах укриття

Уряд закуповує 600 шкільних автобусів у 2025 році: хто їх отримає?

Віртуальна виставка «Ukraine Exports 2025»: можливість для українських експортерів знайти нових партнерів у державах Близького Сходу

Два континенти – спільні цінності: Гладстон і Запорізька область розширюють співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.04.2025

Упродовж доби окупанти завдали 427 ударів по 13 населених пунктах Запорізької області

Великдень в умовах війни: запорізькі храми запрошують на богослужіння онлайн

Безпечний спосіб зберегти та примножити кошти: чому вигідно інвестувати у державні облігації

У Запоріжжі готуються зустріти Великдень онлайн

CDTO Annual Forum: нова роль цифрових лідерів у реалізації інноваційної стратегії України

У Запоріжжі продовжують працювати мобільні команди дитячих лікарів

Приватизація націоналізованого майна: у Запоріжжі на приватизаційний аукціон виставлені нежитлова будівля та споруда