У Запоріжжі відкрили унікальний навчально-практичний центр – Кулінарний хаб. Він стане майданчиком для підготовки майбутніх кухарів, кондитерів і пекарів. Це не просто кухня, а високотехнологічний освітній простір, оснащений сучасним обладнанням, який дозволяє готувати страви відповідно до найновіших гастрономічних стандартів. Кулінарний хаб створено на базі Запорізького професійного коледжу готельно-ресторанного бізнесу. Хаб оснащений пароконвектоматами, піца-печами, тістомісами, вакууматорами та навіть апаратом для шокової заморозки. Окрім учнів, тут проходитимуть навчання й кухарі шкільних їдалень. Вони впроваджуватимуть нове меню, розроблене Євгеном Клопотенком. Вартість проєкту – 11 млн грн, з яких на придбання сучасного обладнання витрачено 6,7 млн грн. Оновлення матеріально-технічної бази створило абсолютно нові умови для навчання. – Раніше при тих умовах, в яких ми працювали, було дуже важко навчати дітей. Наразі у дітей є велике бажання навчатися, а в нас, майстрів, – бажання розвиватися, – зазначив майстер виробничого навчання Максим Тосус. Навчання у хабі відбуватиметься у дві зміни. Одночасно опановувати нові навички можуть до 20 учнів. Кожне робоче місце має індивідуальну нагрівальну панель, мийку та робочу поверхню. – В нас тут є багатофункціональне обладнання. Зокрема, й теплова кулінарна система, в якій можна як смажити і варити, так і готувати на пару, – підкреслила завідувачка НПЦ Марина Назарова. З навчально-технологічним процесом в новому освітньому просторі ознайомився заступник Міністра освіти і науки України Дмитро Завгородній. – Загалом ми в 2024 році профінансували з державного бюджету створення 88 навчально-практичних центрів, з яких 11 – кулінарного спрямування. Вони не лише вчать кухарів, а й готують саме майбутніх кухарів шкільного харчування, – наголосив урядовець. Кулінарний хаб став одним з 4 оновлених навчально-практичних центрів в Запорізькій області. Голова Запорізької ОДА Іван Федоров впевнений, що покращення матеріально-технічної бази професійно-технічної освіти підвищить якість підготовки фахівців у регіоні. – Я впевнений, що наші учні повинні вчитися на такому потужному сучасному обладнанні. Це дороге обладнання, і ми маємо максимально раціонально його використовувати, – підсумував Іван Федоров. Відкриття Кулінарного хабу у Запоріжжі – це не просто модернізація навчального процесу, а й важливий етап реформи шкільного харчування. Завдяки новітнім технологіям і сучасному підходу до освіти майбутні кухарі отримають не тільки якісні знання, а й практичні навички, які відповідають найвищим стандартам галузі.