Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники громад та обласної влади обговорюють подальші кроки реформи децентралізації

24 жовтня 2019 - 16:35

На базі Запорізького центру розвитку місцевого самоврядування відбулася зустріч за круглим столом на тему «Подальші кроки реформи децентралізації».

У заході взяли участь керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, об’єднаних територіальних громад Запорізької області, науковці, громадськість.

Зінаїда Бойко поінформувала учасників про досягнення реформи децентралізації в Запорізькій області, порушила актуальні питання розвитку громад та подальші кроки децентралізації у законодавчому полі.

Із 299 громад, які існували на території області до початку реформи децентралізації, 205 громад (68,6 %) визначилися з форматом об’єднання та прийняли відповідні рішення, створивши 57 об’єднаних територіальних громад.

У кожному з 20 районів області створено об’єднані територіальні громади. Великобілозерський, Оріхівський, Чернігівський та Більмацький райони повністю покриті об’єднаними територіальними громадами. У 10 районах покриттям охоплено 50 – 99 % території. Це: Бердянський, Веселівський, Гуляйпільський, Запорізький, Кам’янсько-Дніпровський, Мелітопольський, Михайлівський, Приазовський, Розівський, Якимівський. З них у п’яти районах поки що не об’єдналися по одній місцевій раді (Веселівський, Кам’янсько-Дніпровський, Михайлівський, Розівський, Якимівський). Василівський, Вільнянський, Новомиколаївський, Пологівський, Приморський, Токмацький мають до 49% покриття.

На цей час 44 громади знаходяться на прямих міжбюджетних відносинах. У 47 ОТГ відбулися перші місцеві вибори. Одна громада була створена шляхом приєднання до міста обласного значення Бердянськ. Наразі вісім ОТГ очікують виборів, які призначені на 22 грудня поточного року.

З інформацією про хід реформи децентралізації в області також виступили радники Запорізького центру розвитку місцевого самоврядування програми «U-LEAD з Європою».

Прикладів успіху об’єднаних громад достатньо, щоб усі зрозуміли, що об’єднання – це шлях створення спроможного місцевого самоврядування. Хочу зазначити, що на сьогодні є політична воля Президента та Уряду продовжити реформу децентралізації. Завдання, поставлене Президентом – до 2020 року завершити реформу і провести наступні місцеві вибори на новій територіальній основі громад і районів. Уся територія області має бути покрита спроможними громадами. Для людей мають бути створені скрізь однаково комфортні умови для життєдіяльності, скрізь має бути високий рівень сервісів і послуг, – підсумувала Зінаїда Бойко.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.08.2024

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських