Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Структура ООН Жінки залучає запорізькі громади до проєкту гендерної рівності

25 вересня 2019 - 15:31

Керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко взяла участь у зустрічі з представниками Структури ООН Жінки в Україні з обговорення наступного етапу реалізації проєкту «Побудова мирного, демократичного та гендерно рівноправного суспільства в Україні». До  обговорення долучилися представники регіонального офісу структури ООН Жінки, партнери організації, представники громад.

Структура ООН Жінки працює в Україні для підтримки уряду та громадянського суспільства в напрямку розвитку ґендерної рівності та реалізації національних та міжнародних зобов’язань щодо прав жінок. Серед іншого структура ООН Жінки за підтримки Уряду Норвегії реалізує проєкт «Побудова мирного, демократичного та ґендерно рівноправного суспільства в Україні» в Запорізькій, Луганській та Донецькій областях на регіональному рівні та на рівні громад, допомагаючи Уряду України таким чином виконувати свої зобов’язання щодо виконання міжнародних документів із забезпечення гендерної політики, процесів миробудівництва та розв’язання конфліктів.

Як відзначила програмна спеціалістка ООН Жінки в Україні Домініка Стояноська,  у рамках проєкту підтримується запровадження підходу до планування та бюджетування, що враховує специфіку конфлікту та ґендерні аспекти, надається підтримка щодо інтеграції гендерної складової до регіональної та місцевих стратегій розвитку. Використовуючи методологію мобілізації громад та надання малих грантів, проєкт посилює спроможність та лідерські навички  мобілізованих жінок для їх участі у місцевих процесах планування, розвитку та прийняття рішень щодо безпеки в громаді. 

− Завдяки реформі децентралізації громади отримали нові фінансові ресурси та повноваження для розвитку територій, що збільшило їх відповідальність. Наразі в області вже створено 56 об’єднаних територіальних громад. Після об’єднання перед громадами гостро постали питання, які потребують негайного вирішення: недостатній розвиток ринку соціальних, освітніх та медичних послуг; недостатній рівень економічного розвитку, відсутність містобудівної документації, незадовільний стан доріг та інфраструктури, досить високий рівень небезпеки в громадах, відсутність розвиненої правоохоронної системи. Ми впевнені, що для  успішного розвитку громад украй важливою є співпраця з міжнародними партнерами, громадськими організаціями та місцевими активістами, де особливе місце посідає залучення жіночого потенціалу. Сьогодні ми робимо це в партнерстві з національними та місцевими жіночими організаціями та за підтримки структури ООН Жінки в Україні, − зазначила у своєму виступі Зінаїда Бойко.

У квітні 2018 року облдержадміністрацією погоджено напрямки співпраці з ООН Жінки, включаючи роботу по локалізації державної ґендерної політики в області, мобілізації жінок і чоловіків у громадах задля розширення їх прав і можливостей, покращення безпеки жінок і дівчат у громадах.

Для Запорізької облдержадміністрації це перший комплексний проєкт щодо впровадження ґендерної рівності, який реалізується спільно з ООН Жінки.

Структура ООН Жінки та її партнери наразі співпрацюють з п’ятьма цільовими громадами області: Комишуваською, Комиш-Зорянською, Гірсівською, Біленьківською та Остриківською. Органи місцевого самоврядування цих громад у свою чергу активно співпрацюють з групами самодопомоги вразливих жінок і чоловіків, створених на рівні громад.

− Підтримка створення груп самодопомоги в громадах є гарним прикладом того, як налагодити діалог між людьми і владою. У нас є розуміння подальшої співпраці на місцях та поширення дії проєкту на інші громади Запорізької області,  − наголосила, підбиваючи підсумки зустрічі, Зінаїда Бойко.

Представники регіональних органів влади та громад у свою чергу  розповіли про пріоритети та виклики, що постають у процесі реалізації плану дій з ліквідації дискримінації щодо жінок.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.08.2024

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України