Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Одразу два дитячих садки відкрито в Мелітополі після капітального ремонту

25 вересня 2019 - 14:21

Запорізька область бере активну участь у  Надзвичайній кредитній програмі для відновлення України в рамках Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком. Завдяки плідному співробітництву в регіоні реалізуються масштабні соціальні проєкти.

Зокрема, у 2019 році в межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України від ЄІБ капітально відремонтовано два дитячих садки у м. Мелітополь: № 47 «Берізка» та № 41 «Барвінок». У відремонтованих дитячих садках будуть виховуватися понад 600 місцевих малюків.

Сьогодні відбулося їх урочисте відкриття. У заході взяли участь перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Дмитро Живицький,  голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок, голова Представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон, постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева.

− Після збройного конфлікту на Донбасі та анексії Криму регіон Приазов’я зіткнувся з припливом внутрішньо переміщених осіб і, як результат, з багатьма викликами в соціальній сфері. Як банк ЄС ми намагаємося пристосувати нашу діяльність до поточних потреб України і ми раді спрямувати увагу нашої Надзвичайної кредитної програми для відновлення України на цей регіон на звернення українського уряду. Наші проєкти безпосередньо впливають на життя пересічних місцевих жителів, включно з ВПО. Я сам батько трьох дітей, дивлячись на цей заклад, мені здається, що я зараз з ними в Люксембурзі, − зазначив голова Представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон.

Відновлення довіри до України з боку інвесторів – завдання нового Уряду. На цьому акцентував увагу перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Дмитро Живицький.

− Часто кажуть, що діти - це наше майбутнє. А я хочу додати, що наші діти − це й наше теперішнє. Вони мають зростати у хороших умовах. Наше завдання зараз, як нового Уряду, відновити довіру інвесторів, партнерів. Часто кошти виділялись, а проєкти розтягувалися на роки, звісно, з кожним роком потрібно було все більшого фінансування. Ми бачимо, наскільки мелітопольці, місцева і обласна влада зацікавлені,  завдяки чому капітальний ремонт відбувся дуже швидко та якісно, − наголосив Дмитро Живицький.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Віталій Туринок, прозорість у використанні інвестиційних коштів – запорука подальшої плідної співпраці.

− Ми вдячні представникам Європейського союзу, Європейського інвестиційного банку, Міністерства розвитку громад та територій України і Програмі розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні за допомогу у відбудові соціальної інфраструктури Запорізької області. Зі свого боку маємо забезпечити всі умови для реалізації таких великих проєктів. Прозорість і відкритість – основні принципи у співпраці з інвесторами. Ми працюємо над цим. Перші результати вже є. Переконаний, що попереду у нас ще багато спільних проєктів, − зазначив Віталій Туринок.

Виконання  ремонту співфінансував Європейський Союз шляхом надання Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) довгострокових кредитів під низькі відсотки. Частину коштів також виділено з державного та місцевих бюджетів. ЄІБ інвестує в реконструкцію в межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України, впровадження якої контролює Програма розвитку ООН (ПРООН).

Як повідомили в Управлінні зовнішніх зносин та ЗЕД облдержадміністрації, від Запорізької області у Надзвичайній кредитній програмі беруть участь 28 субпроєктів з реконструкції та капітального ремонту об’єктів соціальної сфери з метою підтримки та поліпшення якості життя внутрішньо переміщених осіб.

Довідково.

1. Дошкільний навчальний заклад «Барвінок»

  • Загальна вартість робіт: 217 076 євро
  • Фінансування ЄІБ: 180 896 євро

Більше 40 років з часу свого заснування дитсадок «Барвінок» був і залишається одним з найпопулярніших дитячих закладів міста Мелітополь. На сьогодні у садку функціонують методичний кабінет, кабінети психолога, дефектолога, медичний кабінет, спортивна та музична зали, діють різні гуртки. Садок відвідують близько 300 дітей ясельного та дошкільного віку, серед яких 12 дітей внутрішньо переміщених осіб.

Однак будівля закладу, введена в експлуатацію ще в 1976 році, потребувала суттєвого ремонту.

У травні 2019 року за фінансової підтримки ЄІБ розпочато капітальний ремонт фасаду та покрівлі будівлі з утепленням, а також установлення індивідуального теплового пункту та рекуператорів. Під час робіт старі вікна замінено на сучасні енергозберігаючі.

2. Дошкільний навчальний заклад «Берізка»

  • Загальна вартість робіт: 171 810 євро
  • Фінансування ЄІБ: 143 175 євро

У дошкільному навчальному закладі «Берізка» діють 11 груп, у яких виховується та навчається понад 330 дітей. Унікальним цей заклад роблять дві інклюзивні групи для дітей з особливими навчальними потребами, що діють тут. Ще одна особливість садка полягає в тому, що він є опорним по роботі з дітьми та батьками національних меншин України.

Садок № 47 «Берізка» функціонує з 1979 року. За фінансування ЄІБ з січня цього року тривали роботи з капітального ремонту будівлі закладу. Здійснено термоізоляцію фасаду будівлі, проведено реконструкцію даху з утепленням, замінено вікна на енергозберігаючі, встановлено індивідуальний тепловий пункт і рекуператори для забезпечення належної циркуляції повітря у приміщеннях закладу.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.08.2024

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.08.2024

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.