Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада та громадськість обговорюють шляхи забезпечення енергетичної безпеки України

6 вересня 2019 - 13:26

Представники Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації, фахівці великих підприємств області  взяли участь в обговоренні проєкту Закону України «Про основи енергетичної безпеки».

Експертна зустріч відбулася в режимі відеоконференції за участю керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міненерговугілля України Віталій Кушніров розповів про кроки, необхідні для підвищення енергетичної незалежності та енергетичної безпеки України.

Зокрема, головною метою розроблення  законопроєкту є визначення на законодавчому рівні енергетичної безпеки держави, станів та явищ в енергетичній сфері, виникнення яких становитиме пряму загрозу енергетичній безпеці держави,  основні напрями та механізми реалізації державної політики в сфері енергетичної безпеки України.

– Враховуючи пріоритети розвитку паливно-енергетичного комплексу, які полягають у забезпеченні потреб фізичних і юридичних осіб в енергоресурсах технічно надійним, безпечним, економічно ефективним та екологічно прийнятним способом у нормальних умовах і в умовах особливого та надзвичайного стану, необхідно чітко на законодавчому рівні визначити функції та завдання органів державної влади та суб’єктів господарювання різних форм власності. При цьому принциповим моментом має стати визначення солідарної відповідальності за забезпечення захисту як відповідних органів державної влади, так і приватного сектору, – зазначив Віталій Кушніров.

Позицію наукової спільноти щодо представленого проєкту висловив представник Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Суходоля. Він проаналізував зміни до законодавства та системи управління в енергетичному секторі та звернув увагу на розрив між постановкою завдань і їх виконанням. На думку науковця, потрібно врегулювати на законодавчому рівні пріоритетність виконання завдань для зміцнення енергетичної безпеки для всіх суб’єктів господарювання. Також було підкреслено, що енергетична безпека має стати важливою складовою національної безпеки.

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Наталія Бойко підкреслила, що в новоствореному Міністерстві буде збережено вектор зміцнення енергетичної безпеки.

У ході обговорення представники областей надали зауваження та пропозиції до проєкту закону.

Довідково.

Презентований проєкт Закону України «Про основи енергетичної безпеки» розроблено з метою зведення різних аспектів та сфер енергетичної безпеки в один законодавчий акт, враховуючи політичну, економічну, технологічну проблематику, а також галузеву конкуренцію та суперечливість чинного законодавства.

Законопроєкт містить визначення термінів «енергетична безпека», «загрози енергетичній безпеці», «критична енергетична інфраструктура», «кризова ситуація та надзвичайна ситуація в енергетиці», «стійкість енергетики» тощо. Проект також окреслює принципи та пріоритети державної політики у сфері забезпечення енергетичної безпеки; методи та інструменти забезпечення енергетичної безпеки; порядок аналізу загроз всіх типів, що виникають у сфері забезпечення енергетичної безпеки; врегулювання питань функціонування національної економіки і паливно-енергетичного комплексу в особливий період (у кризових ситуаціях); принципи державно-приватного партнерства в резервуванні енергетичних ресурсів та запровадження системи стратегічних запасів енергоресурсів; уточнення завдань, функцій і повноважень суб'єктів забезпечення енергетичної безпеки, зокрема в кризових ситуаціях; вимоги до суб’єктів господарювання щодо забезпечення захисту та стійкості енергетичних об’єктів; координацію реалізації державної політики забезпечення енергетичної безпеки; моніторинг індикаторів стану енергетичної безпеки, інформування та звітування щодо стану енергетичної безпеки; запровадження системи захисту критичної енергетичної інфраструктури; зовнішньополітичне супроводження заходів з реалізації державної політики у сфері забезпечення енергетичної безпеки. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»

«Сонячний РеСтарт» – новий навчальний курс для ветеранів та ветеранок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.08.2024

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій