Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Приморськ знову зустрічає Всеукраїнський фестиваль національних спільнот «Ми – українські»

30 серпня 2019 - 15:32

На цьому наголосив під час брифінгу директор Департаменту культури, туризму, національностей і релігій облдержадміністрації Владислав Мороко. Цю думку також підтримали голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані та керівник відділення Асоціації діячів естрадного мистецтва України Олександр Житомирський.

Організаторами фестивалю традиційно виступають Департамент культури, туризму, національностей і релігій Запорізької облдержадміністрації, Приморська ОТГ, Асоціація національних меншин Запорізької області, обласний методичний центр культури і мистецтва та відділ культури Приморської міської ради.

За словами Владислава Мороко, програмою фестивалю запланована фестивальна хода з національними прапорами, презентації творчих делегацій учасників, творчі акції, зустрічі учасників колективів з жителями міста Приморська та району, а також різноманітні майстер-класи. Традиційними родзинками стануть нічне багаття, великі концерти за участю лауреатів та дипломантів фестивалю.

Як підкреслив Владислав Мороко, кожен фестиваль «Ми українські - We are Ukrainian» - це дійсно масштабна і цікава подія. Фестиваль вже 21 рік збирає представників національних спільнот. У Запорізькій області проживає понад 120 національностей і народностей, які мають спільну мету – розбудову нашої держави. Коли відбувається традиційна хода учасників фестивалю, це справжня демонстрація єдності,

Керівник відділення Асоціації діячів естрадного мистецтва України Олександр Житомирський, який був одним із організаторів першого фестивалю «Ми-українські», зазначив, що ідея фестивалю мистецтв національних культур «Ми-українські» народилася в 1998 році і була підтримана національно-культурними товариствами області та керівництвом Приморського району. Недаремно Приморськ називають містом багатьох культур, яке об’єднує людей різних національностей. Уперше захід відбувся 27-29 травня 1999 року. Невдовзі фестиваль отримав обласний статус. Серед його ініціаторів також були начальник відділу культури Приморської райдержадміністрації Надія Клименко та Мирон Хода – директор туристично-оздоровчого комплексу «Приморський».

У 2000 р. фестиваль став всеукраїнським. У ньому брали участь представники Болгарії, Молдови, Білорусі. Загалом захід об’єднав понад 600 учасників та гостей з м. Києва, Харківської, Одеської, Львівської, Миколаївської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької областей, Автономної Республіки Крим, які презентували 18 національних спільнот України.

Останній раз фестиваль проводився в 2012 році під девізом «За міжнаціональну злагоду та порозуміння! 150 років переселення болгар на землі Таврії».

У вересні 2018 року, після шестирічної перерви фестивали відродився у новому форматі і став ХХ ювілейним всеукраїнським фестивалем «Ми – українські – We are Ukrainian». Та його головна ідея залишилася незмінною - «За міжнаціональну злагоду та порозуміння». Це засвідчили гості фестивалю – понад 400 учасників, 40 художніх колективів, які прибули з семи областей України.

У цьому році фестиваль «Ми – українські» присвячується 80-й річниці  утворення Запорізької області й Приморського району.

Тож 31 серпня – 1 вересня 2019 року концертні майданчики Приморська Запорізької області приймають талановитих гостей з усієї України. Фестиваль «Ми – українські – We are Ukrainian» був, є і буде брендом Приморська. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»

«Сонячний РеСтарт» – новий навчальний курс для ветеранів та ветеранок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.08.2024

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики