За повідомленням Держпродспоживслужби міста Запоріжжя, у поточному році на агропродовольчих ринках міста Запоріжжя спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби в Запорізькій області досліджено 656 проб баштанних культур.
За результатами досліджень було виявлено 20 випадків перевищення допустимого рівня вмісту нітратів.
Небезпечна продукція вагою понад 1 тонну була денатурована та не допущена до реалізації. При дослідженні баштанних культур на вміст нітратів мінімальний показник становив 3,8мг/кг, максимальний – 352,5мг/кг, що майже в чотири рази вище допустимої норми. Норма вмісту нітратів у кавунах становить 60 мг/кг, у динях – 90 мг/кг.
Фахівці Держпродспоживслужби наголошують, що при купівлі баштанних на ринках покупцям варто вимагати експертний висновок лабораторії, у крамниці - супутні документи, які підтверджують безпечність цієї продукції. У жодному разі не варто купувати кавуни та дині на стихійних ринках.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю