Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У районах області підсилюються протипожежні заходи

25 липня 2019 - 15:23

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін у Мелітополі провів нараду з питань недопущення виникнення пожеж на полях, у лісах та заборони спалення стерні. Нарада відбулась за участі заступника директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Ясинецького, начальника управління запобігання надзвичайних ситуацій Головного управління ДСНС України у Запорізькій області Євгена Водоп’янова, заступника начальника відділу екологічного контролю земельних ресурсів, за поводженням з відходами та небезпечними хімічними речовинами Державної екологічної інспекції у Запорізькій області Юрія Ільїна, голови районної державної адміністрації Сергія Селевича, голови районної ради Олександра Мордика, представників сільськогосподарських підприємств, фермерів Мелітопольського району.

Під час наради було акцентовано увагу на тому, що сьогодні постає питання значної кількості пожеж, які виникають внаслідок спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи, післязбиральних залишків та сміття. У переважній більшості випадків причиною виникнення пожеж є людський фактор. Щороку деякі сільгосппідприємства, фермерські господарства, попри заборони, спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. Безконтрольне випалювання стерні може призвести до значних руйнівних наслідків, таких як: знищення біорізноманіття, тваринного світу, виникає загроза появи пожеж у полезахисних лісових смугах, а іноді й травмування або загибелі людей. Тому постає необхідність посилення діяльності правоохоронних органів у цьому напрямку у співпраці із відповідними органами місцевого самоврядування, безумовного притягнення винних до відповідальності та застосування більш жорстких санкцій.

У ході наради було зазначено на проведеній роботі з цього напрямку на території району. Так, було поінформовано, що розпорядженням голови райдержадміністрації «Про проведення збирання сільськогосподарських культур у 2019 році» створено та затверджено районний штаб з організації збирання сільськогосподарських культур та дотримання сільгосптоваровиробниками вимог пожежної безпеки у літньо-осінній період 2019 року. На першому засіданні штабу розглядалися питання щодо дотримання правил охорони праці та пожежної безпеки при проведенні збиральних робіт. Затверджено план взаємодії пожежних ланок сільськогосподарських підприємств, який доведено до керівників. З метою надання практичної допомоги на місцях в організації збиральних робіт та контролю за дотриманням вимог пожежної безпеки, фахівці районних установ закріплені за сільськими радами та ОТГ.

Також з керівниками та спеціалістами сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств району проведено семінар-нараду за участю представників територіальних органів Держгірпромнагляду, міськрайонного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій, управління Держпродспоживслужби, на якій були обговоренні питання дотримання вимог охорони праці при проведенні жнив та питання організації й контролю протипожежних заходів на збиранні врожаю.

Крім того, під час наради було порушено питання щодо можливостей забору води із природних або штучних водоймищ при ліквідації пожеж підрозділами ДСНС, зокрема, дозволу власників таких водоймищ, забезпечення вільних під’їздів до них, утримання їх у належному стані.

Після завершення наради голова районної державної адміністрації Сергій Селевич дав доручення найближчим часом провести засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де необхідно розглянути порушенні питання за участі селищного та сільських голів, працівників окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, представників підрозділу ДСНС. Також оперативно опрацювати питання стосовно створення мапи водоймищ на території району, які можна використовувати під час ліквідації пожеж, з інформацією щодо їх власників, технічного стану, можливостей забору води тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»

«Сонячний РеСтарт» – новий навчальний курс для ветеранів та ветеранок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.08.2024

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики