Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підтримка децентралізації та допомога переселенцям – ключові напрямки гуманітарної роботи ООН у співпраці з регіонами

23 липня 2019 - 11:38

У прес-центрі облдержадміністрації відбулась робоча зустріч керівництва області з Координатором системи ООН, Координатором із гуманітарних питань і Постійним представником Програми Розвитку ООН в Україні Оснат Лубрані. Запорізьку область представляли тимчасово виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Елла Слепян, заступник голови Едуард Гугнін та начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Артур Бойко.

- Раді вітати вас на гостинний Запорізькій землі. Висловлюємо вдячність за інтерес до розвитку нашого краю та України в цілому. Вже багато років Україна відчуває підтримку ООН на шляху впровадження реформ та сталого людського розвитку, спрямованого на досягнення заможної, демократичної та сильної держави. Впевнена, що ваш візит сьогодні надасть динаміки подальшому розвитку нашої співпраці, - привітала гостей зустрічі Елла Слепян.

Очільниця області поінформувала присутніх про основні показники діяльності регіону. За її словами, в Запорізькій області зосереджений потужний промисловий потенціал, розвинене сільське господарство. Регіон – один з промислових лідерів України, який займає 3 місце серед регіонів України за обсягом промислового виробництва. Основу промисловості регіону складають металургійний, машинобудівний та енергетичний комплекси. Область є одним з найбільших в Україні виробників авіаційних двигунів, силових трансформаторів та іншої високотехнологічної продукції.

Також Запорізький край став українським флагманом енергогенерації за допомогою відновлюваних джерел. Найбільша в Україні Ботіївська ВЕС, яка входить в топ-5 найбільших ВЕС Центральної та Східної Європи, є лише початком на цьому шляху. Запорізька область приділяє велику увагу економічному розвитку регіону, в тому числі за допомогою сприяння залученню іноземних інвестицій та покращення інвестиційного клімату.

Артур Бойко окреслив основні заходи із залучення іноземних інвестицій, завдяки чому Запорізька область останні десять років знаходиться у десятці лідерів країни по залученню прямих іноземних інвестицій.

Варто зазначити, Запорізька область вкотре увійшла до трійки лідерів загальнодержавного рейтингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. Наразі в регіоні утворено 55 об’єднаних територіальних громад, які взяли на себе відповідальність за розвиток своїх територій. Одним із нових викликів для області є внутрішньо переміщенні особи зі Сходу України та Криму. На території області перебувають понад 53 тисячі осіб. Завдяки допомозі ЄС вдалось забезпечити для внутрішньо переміщених осіб належні умови перебування, забезпечити їх житлом,  послугами освіти, охорони здоров’я та соціального захисту.

- Разом з цим, є дуже багато проблем та викликів, які ми досі не можемо вирішити через недостатність фінансових ресурсів, спричинену впливом військової агресії. Перш за все, це реконструкція дорожньої інфраструктури, яка веде до Бердянська, що матиме найбільший економічний та соціальний ефект, здатний компенсувати втрати від блокади порту Бердянська. Також це дозволить залучити в Бердянськ додаткових туристів, що значно покращить економічний стан в місті, - додала Елла Слепян.

Оснат Лубрані наголосила, що вона вже не перший рік займається координацією усіх структур ООН в Україні, яких функціонує 17.

- Багато уваги в останні роки прикуто до проблеми українських переселенців, адже тисячі людей були вимушені покинути свої домівки. Ми намагаємось допомагати вашій країні, особливо сусіднім областям, які приймають переселенців. Не менш важливо для нас, що в Україні повним ходом триває реформа децентралізації. Ми бачимо, якими темпами рухається саме ваша область, таким чином розуміємо, що цього потребували місцеві мешканці, - зазначила Оснат Лубрані.

Яскравим прикладом спільної співпраці стала реалізація Проєкту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», діяльність якого почалася у 2008 році. Протягом 10 років були реалізовані проєкти, які направлені на стимулювання соціального, економічного та екологічного розвитку територіальних громад області. Саме з цього проєкту в області розпочався процес об’єднання територіальних громад.

Крім того, у 2018 році в Запорізькій області розпочався дворічний проєкт ЄС та Програми розвитку ООН «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень». Його основна мета - стимулювати та підтримати створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, які надалі пройдуть навчання з управління енергоефективними проєктами.

В рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України  за рахунок кредитних коштів Європейського інвестиційного банку було відібрано та включено загалом 28 субпроєктів від Запорізької області з реконструкції та капітального ремонту об’єктів соціальної сфери з метою підтримки та поліпшення якості життя ВПО (ЗОШ, ДНЗ, медичні заклади, гуртожитки).

Підсумовуючи робочу зустріч, Елла Слепян зазначила, що запорізька обласна влада готова до співпраці та завжди відкрита до діалогу. Отже, спільними зусиллями, завдяки підтримці міжнародних структур, ми зможемо зробити область більш конкурентоспроможною та інвестиційно-привабливою на міжнародній арені.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»

«Сонячний РеСтарт» – новий навчальний курс для ветеранів та ветеранок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.08.2024

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики