Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область серед лідерів за кількістю створених інклюзивних центрів

6 червня 2019 - 15:11

Розбудові мережі інклюзивно-ресурсних центрів та підготовці кадрів для інклюзивної освіти була присвячена експертна зустріч від Міністерства освіти і науки України. Запорізьку область на заході представляли директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова та фахівці Департаменту.

Генеральний директор Директорату інклюзивної та позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України Валентина Хіврич повідомила, що протягом 2018 року розпочато формування мережі інклюзивно-ресурсних центрів. Станом на травень 2019 року в Україні створено 560 ІРЦ. До кінця року місцевою владою заплановано утворити ще 98 центрів. Найбільша кількість інклюзивно-ресурсних центрів створено в Київській (41), Запорізькій (31) та Дніпропетровській (31) областях.

З державного бюджету в 2018 році було виділено 100 млн грн на оснащення ІРЦ. На початку року 500 ІРЦ, що були створені протягом 2018 року, були обладнані за кошти субвенції. За результатами аналізу витрачених коштів Державного бюджету загальний відсоток використання у 2018 році становив 91,8%.  У 2019 році було направлено місцевим бюджетам 39 млн грн коштів з субвенції державного бюджету на закупівлю обладнання для ІРЦ. На Запорізьку область було виділено у цьому році 1600,0 тис. грн (у 2018 році - 3652,4 тис. грн). На ці кошти планується обладнати вісім інклюзивних центрів.

- Для впровадження уніфікованого сучасного підходу до оцінки особливих освітніх потреб вперше в Державному бюджеті були передбачені кошти та централізовано закуплено комплекти сучасних діагностичних методик. З цією метою в 2018 році було використано 100 млн грн, в 2019 році – 49,2 млн грн. За підтримки Благодійного фонду Порошенка, ЮНІСЕФ та Міжнародного фонду «Відродження» протягом осені 2018 року проведені навчання фахівців ІРЦ щодо впровадження сучасних підходів до організації роботи, оцінки дітей та заповнення висновків. Однак, у 560 ІРЦ кількість штатних одиниць становить 2257 фахівців, в той час як у середньому мають працювати 4480 фахівців. Тому, головним проблемним питанням діяльності інклюзивних центрів залишається недостатня кількість підготовлених фахівців, - зазначила Валентина Хіврич.

Підсумовуючи зустріч, Валентина Хіврич рекомендувала органам місцевого самоврядування сформувати мережу ІРЦ, яка б забезпечувала територіальну доступність до послуг комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини та їх системного кваліфікованого супроводу, забезпечити оснащення створених ІРЦ та вжити заходів щодо забезпечення закладів освіти кваліфікованими педагогічними кадрами.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Робота громадського транспорту 29 серпня 2024 року

Обласна влада реагує на звернення громадян: гаряча лінія з заступником голови Запорізької ОДА Олександром Щербаковим

Простір для дітей з особливими освітніми потребами: у дитячому садку № 144 розпочалось очне навчання

Економія електроенергії – потреба часу

За матеріалами СБУ заочно засуджено так званого отамана «Мелітопольської козачої дружини»

Режим дня, правильне харчування, сон та щеплення: як підготувати дитину до навчання в школі

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»